Co2 meters in de klaslokalen, hoe goed is de luchtkwaliteit?

Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in klaslokalen vaak slecht is. Veel mensen zullen hier niet van schrikken, maar het is wel opmerkelijk. Corona is nu zo goed als verdwenen, maar toch is de ventilatie nog niet op orde. Hebben ze geen geld voor Co2 meters? Zijn er niet voldoende verkrijgbaar? Wat de reden ook is, het is van belang dat op scholen continu gekeken kan worden naar de luchtkwaliteit. Deze moet in orde zijn en waarom is dat zo belangrijk? Kinderen zijn aan het leren, de concentratie moet optimaal zijn. Als de luchtkwaliteit niet goed is, dan kunnen kinderen zich niet concentreren, ze kunnen erg moe zijn en last hebben van hoofdpijn. Gelukkig kan dat allemaal voorkomen worden, maar daarvoor is het wel nodig om eerst strenge maatregelen te nemen en die komen er nu!

Vanaf 1 januari 2023 worden de co2 meters verplicht op scholen. Er zijn dan geen uitzonderingen meer, iedere school moet over voldoende Co2 meters zodat er in ieder klaslokaal een geplaatst kan worden. Het gaat immers om de gezondheid van de leerkrachten en van de leerlingen en dat is van groot belang. Een groot deel van de dag zijn ze allemaal binnen, in een ruimte, daar moet genoeg zuurstof binnenkomen en dat kan alleen middels goede ventilatie. Om na te gaan of de ventilatie in orde is, kan er op de Co2 meter gekeken worden en dan is direct duidelijk of dat meer ventileren wel of niet noodzakelijk is op dat moment.

Een Co2 meter, wat is dat precies?

Een gezond binnenklimaat is van groot belang. Met een Co2 meter kan nauwkeurig worden gemeten wat de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht op dat moment is. Zo wordt dus de kwaliteit van de lucht vastgesteld. Hierbij wordt de kwaliteitsscore in PPM (Parts Per Million) uitgedrukt. Op het moment dat de meter boven de maximale Co2 waarden uitkomt moet deze een signaal afgeven. Het is voor iedereen zo direct duidelijk wanneer dat een ruimte beter geventileerd dient te worden.

Belang Co2 meter in een klaslokaal

Met name in klaslokalen is het plaatsen van een Co2 meter van groot belang, maar waarom toch? Dit leggen we je graag uit, want stel je voor dat de luchtkwaliteit niet goed is, dan kan dat zorgen voor fysieke klachten. Er kan sprake zijn van een verminderde concentratie op korte termijn, maar ook vermoeidheid en hoofdpijn zijn klachten die dan al snel op zullen treden bij de leerlingen (en leerkracht). Maar er zijn ook gevolgen voor op de lange termijn. Dit kan dan zelfs zorgen voor hart- en vaatziekten, hart- en longproblemen en ademhalingsproblemen. Dit willen we natuurlijk niet en dat moet dan ook voorkomen worden. Daarom moet de luchtkwaliteit in de scholen altijd gemeten kunnen worden.

Ventilatie schoolgebouwen

De ventilatie in schoolgebouwen is van groot belang. Kinderen volgen hier dag in dag uit les en dan moet de ruimte goed geventileerd worden. Toch is het nog niet in orde met de ventilatie in de klaslokalen en daarom worden de Co2 meters verplicht gesteld op scholen.

Luchtkwaliteit meten

Het is belangrijk dat in klaslokalen continu gemeten kan worden of dat de ventilatie op dat moment in orde is (of niet). Daarom moet er in ieder lokaal een Co2 meter worden geplaatst. In totaal heeft meer dan 40% van de scholen dit nog niet en daar hebben ze allemaal zo hun eigen redenen voor. 60% van de scholen zou wel een werkende Co2 meter hebben. Daarom is het tijd dat de maatregelen door worden gevoerd en dat gaat nu gebeuren. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle scholen over Co2 meters beschikken en moeten deze in ieder klaslokaal zijn geplaatst. Hier kan dan ook op gecontroleerd worden!

De gezondheid van leerkrachten en leerlingen is van groot belang. Met een Co2 meter kan gekeken worden of dat de ruimte voldoende wordt geventileerd. Is dit niet zo? Dan zullen er ook andere maatregelen genomen moeten worden zodat de betreffende ruimte, in dit geval een klaslokaal, nog beter geventileerd kan worden.

VorigeNarcisme bij kinderen: oorzaak vaak overbeschermende ouders
VolgendeHoe kun je een micro:bit gebruiken in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter