Parttime werken als leerkracht biedt nieuwe mogelijkheden

Hybride werken is steeds meer in opkomst. Zeker sinds de pandemie is het thuiswerken voor veel medewerkers een gewoonte geworden. Waar men al een aantal jaren naar streefde is inmiddels al bijna niet meer weg te denken. Hybride werken kan vanuit huis, maar eigenlijk vanaf elke gewenste locatie. Zo komt het steeds vaker voor dat mensen vanuit het buitenland werken. Op deze manier werken is niet geschikt voor iedere baan. Voor leerkrachten is het niet zo makkelijk om vanuit huis te werken. Een docent voor de klas is natuurlijk nog steeds erg noodzakelijk. Wel kiezen steeds meer mensen ervoor om parttime te werken en dat biedt ze de mogelijkheid om als ´hybride docent´ te werken. Op deze manier kun je alsnog meer flexibel zijn en meer regie hebben over je werk. Welke mogelijkheden biedt parttime werken als docent dan eigenlijk?

Overstap naar het onderwijs combineren

In het onderwijs zijn nieuwe mensen nog steeds hard nodig. Er zijn mensen die vanuit het bedrijfsleven of een andere richting de overstap maken via bijvoorbeeld een zij-instroom traject of een verkorte lerarenopleiding. Die carrièreswitch is nodig om het tekort aan personeel op te kunnen vangen, maar een baan in het onderwijs hoeft niet altijd fulltime te zijn. Parttime werken is erg populair, mede omdat je er dan nog iets naast kunt doen. Als je werkt als hybride docent combineer je werken voor de klas met een andere baan. Dit kan het aantrekkelijker maken voor mensen uit andere werkvelden om de overstap te maken. Ervaring in een ander werkveld kan in sommige gevallen een voordeel opleveren, bijvoorbeeld wanneer je al veel kennis hebt uit de praktijk die je kunt toepassen in het docentschap.

De voordelen van werken als hybride docent

Tijden zijn veranderd en tegenwoordig zijn er niet veel mensen meer die nog 40 jaar voor dezelfde werkgever werken. De nieuwe generatie heeft behoefte aan meer afwisseling en uitdaging en kijkt na een paar jaar al verder vanwege de behoefte om zich door te ontwikkelen. Heb je interesse in werken in het onderwijs, dan kan werken als hybride docent de perfecte manier zijn om meer afwisseling in je werk te ervaren. Bovendien is er niet altijd maar één ding waar je interesse ligt. Misschien lijkt werken met kinderen je erg leuk, maar vind je werken op een kantoor met een hele andere doelgroep ook prettig. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Wellicht vind je je huidige baan leuk, maar mis je een bepaalde diepgang en wil je meer een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dan kan de combinatie met het onderwijs de perfecte oplossing zijn om je breder te ontwikkelen.

Ondernemen

Wanneer je naast je baan in het onderwijs ook interesse hebt in andere zaken en je horizon wilt verbreden, dan zijn er genoeg mogelijkheden. Zo kan het erg interessant zijn om te werken als ondernemer. Het geeft je een bepaalde vrijheid waardoor het beter te combineren is met je huidige baan in het onderwijs. Een populaire optie is bijvoorbeeld het beginnen van een eigen webshop. Heb jij een idee voor een leuk nieuw product dan kan een webshop een laagdrempelige manier zijn om te beginnen met ondernemen. Wil je je voornamelijk bezig houden met de marketing en de producten die je verkoopt, dan kun je de rest van het verkoopproces uit handen geven via dropshipping. Hierbij kies je ervoor om niet zelf een voorraad in huis te hebben en ook de verzending over te laten aan iemand anders. Een groot voordeel is dat je geen opslagruimte nodig hebt en daardoor ook minder kapitaal. Je bent geen tijd kwijt aan het inpakken en verzenden van bestelling waardoor je je aandacht volledig kan richten op andere zaken. Ben je geïnteresseerd in het beginnen van een eigen webshop, kijk dan op dropshippers.nl voor meer informatie.

Meer balans

Hoewel er genoeg mensen zijn die een fulltime werkweek prefereren, zijn er in het onderwijs veel parttimers te vinden. Zo ervaren zij meer balans en rust, ook in combinatie met hun privéleven. Werken in het onderwijs is zwaar en je hebt een grote verantwoordelijkheid. Door parttime te werken, eventueel met een andere baan ernaast, ben je meer flexibel en heb je tijd om bij te komen. Zeker startende leerkrachten ervaren een hoge werkdruk en moeten de eerste jaren nog veel ervaring opdoen. Een andere baan ernaast zorgt ervoor dat je sneller genoeg geld verdient om rond te komen, met een fijne afwisseling in je werkzaamheden.

VorigeDit zijn de leukste kerstpakket ideeën voor leerkrachten
VolgendeTimmyland: jeugdserie over democratie en dictatuur
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter