Veilig naar school: let op deze zaken bij je auto

Waar veel zzp’ers direct vanuit hun bed naar hun kantoor kunnen rollen, wonen docenten doorgaans niet in, naast of boven hun school. Dat betekent dat je forenst om naar je werk te komen. Ga jij doorgaans met de auto naar school? Zorg dat je veilig rijdt door ervoor te zorgen dat je auto ook veilig is. Controleer de volgende zaken met enige regelmaat.

Profieldiepte van de banden
Hoe lang is het geleden dat je banden voor het laatst vervangen zijn? Je bent verplicht een profieldiepte op de banden te hebben van minimaal 1,6 millimeter. Anders heb je te weinig grip het wegdek, wat voor ongelukken kan zorgen. Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is eigenlijk aan te raden om je banden al te laten vervangen wanneer nog maar twee millimeter profiel of minder op zit.

Bandenspanning
Naast de profieldiepte van je banden, is ook de bandenspanning van belang in het kader van de veiligheid. Controleer dit regelmatig, want de spanning van je banden loopt over tijd terug. Daardoor worden je banden langzaam zachter. Een bijkomend voordeel van je banden op spanning houden, is dat je auto minder hard hoeft te trekken om vooruit te komen, waardoor je minder brandstof verbruikt. Vaak staat er aan de binnenkant van het chauffeursportier een sticker met de ideale bandenspanning.

Staat van je velgen
Lang niet iedereen die eraan denkt om zijn of haar banden te controleren, controleert ook de velgen. Toch is dit wel van belang. Velen van ons raken wel eens een stoeprandje, waarbij de velg beschadigd kan raken. Dit kan ervoor zorgen dat de velg sneller gaat roesten, waardoor hij verzwakt. Een velg die door beschadiging niet helemaal rond meer is, kan ervoor zorgen dat je auto tijdens het rijden gaan vibreren, wat voor een onveilige situaties zorgt. Is je velg aan vervanging toe? Grijp dan meteen de kans om te upgraden naar chique lichtmetalen velgen. Je koopt dit soort aluminium velgen bij Online-Velgen.nl.

Motorolie
Je hoeft niet alles over te laten aan de garage die je APK uitvoert. Het bijvullen van je motorolie is eenvoudig gedaan en vaak ook eerder nodig dan je volgende APK. Controleer daarom af en toe het oliepeil in je motor. Deze olie zorgt voor de smering tussen de bewegende delen in de motor. Zit er onvoldoende olie in, dan loopt hij droog. Zo kun je onderweg met een rokende, vastgelopen motor stil komen te staan. In koudere periodes van het jaar kan motorolie ook vervuild raken en dikker worden. Dan kan het zo zijn dat je ondanks dat het oliepeil de olie toch moet verversen.

Verlichting
De donkere dagen van het jaar komen er weer langzaam aan. Dat wil zeggen dat je ’s ochtends in het donker werk moet. Op dat moment is het van belang dat de verlichting van je auto naar behoren functioneert. Controleer daarom regelmatig in de schemer of het donker of al je lichten werken. Niet alleen je koplampen, achterlicht en knipperlichten, maar ook je remlichten. Zonder correct functionerende verlichting maak je jezelf een gevaar op de weg voor andere weggebruikers, die je dan onvoldoende kunnen zien of inschatten wat je van plan bent.

Het is vervelend om hier aandacht aan te moeten besteden als je geen grote autofanaat bent, maar het is wel in het belang van je eigen veiligheid. En in het belang van je leerlingen, die een docent voor de klas nodig hebben!

VorigeDag van de Leraar: 5 oktober
VolgendeLiefde op het schoolplein
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter