Liefde op het schoolplein

Voor kinderen en jongeren is de liefde een heel belangrijk thema. Al vanaf jongs af aan zijn kinderen al bezig met liefde, het andere geslacht, hun lijf en alle bijbehorende onderwerpen. Op iedere leeftijd hebben ze weer aandacht voor iets anders en zijn ze nieuwsgierig naar zichzelf en elkaar. Het blijft belangrijk om dit soort onderwerpen in het onderwijs bespreekbaar te maken. Het moet op een vertrouwde en veilige manier worden gedaan. Waar kun je het over hebben en wat zijn dingen om op te letten per leeftijdscategorie?

De allerkleinste
In de kleuterklas zijn de kinderen op hun manier al bezig met liefde en seksualiteit. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om doktertje te spelen en het lichaam te ontdekken. Ook zijn ze snel verliefd, vaak op hun eigen vader of moeder. Ze ontdekken hun eigen lichaam en zijn nieuwsgierig naar hoe alles in elkaar zit. Ze ontwikkelen de eerste vriendschappen, al zijn die nog oppervlakkig en kunnen ze ook zo weer voorbij zijn.

Groep 3 tot einde van de basisschool
Na de kleuterklas worden kinderen zich al meer bewust van zichzelf en hun eigen gedrag, ook hoe anderen naar ze kijken. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld schaamte en willen niet meer met de deur open op de wc zitten of zich omkleden voor anderen in de kleedkamer. Ze beginnen steeds meer vragen te stellen en zijn nieuwsgierig naar seksualiteit.

Vanaf de bovenbouw ontwikkelen kinderen zich steeds meer naar echte pubers. Het lichaam verandert zichtbaar, het ontwikkelt zich en meisjes kunnen bijvoorbeeld al ongesteld worden. Het is dan ook belangrijk om al aandacht te besteden aan dit soort thema’s op de basisschool. Vriendschappen worden steeds hechter en er vormen zich al setjes in de klas. Deze verkering bestaat vooral uit samen rondhangen op het schoolplein en dingen samen doen, liefst met andere vrienden erbij. Seks wordt een onderwerp waar ze heel nieuwsgierig naar zijn. Op het internet kunnen ze makkelijk aan informatie komen en ze krijgen steeds meer te zien en te horen.

Middelbare school
Jongeren op de middelbare school hebben een enorme interesse in seksualiteit. Ze gaan bepaalde dingen voelen en fantaseren over seks. De vriendschappen worden steeds belangrijker, ook omdat ze zich willen losmaken van hun ouders. Ze ontwikkelen steeds meer een eigen smaak en mening. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze gaan ontdekken en experimenteren. Het is belangrijk ook hier nog altijd aandacht aan te besteden. Ze moeten leren over het stellen van grenzen, wat ze prettig vinden en hoe ver ze kunnen gaan. Door het bespreekbaar te maken kunnen we op school een heleboel taboes doorbreken.

De dag van de liefde
Elk jaar op 14 februari staat de wereld in het teken van liefde. Voor sommige een dag van commerciële onzin, voor andere echt een dag om stil te staan bij de liefde die je ontvangt van je partner of natuurlijk vrienden of familie. Ook op school wordt vaak aandacht besteed aan deze dag. In de kleuterklas kun je de kinderen al een mooie tekening laten maken voor een vriendje of vriendinnetje of natuurlijk papa of mama. Wanneer de kinderen wat ouder zijn kun je ze laten oefenen met het schrijven van gedichten, hier kun je eenvoudig het thema Valentijn aan koppelen. Wat is er nu mooier dan een gedicht ontvangen van iemand waar je om geeft?
Op de middelbare school is het een mooie gelegenheid om een gesprek aan te gaan over thema’s als liefde, het andere geslacht, seksualiteit en alles daaromheen. Op sommige middelbare scholen kun je anoniem een roos sturen, die op 14 februari in de klas wordt bezorgd. Natuurlijk kunnen de leerlingen (of docenten) buiten school ook aan hun geliefden laten weten dat ze om iemand geven. Je kunt een leuk cadeau uitzoeken, helemaal in de stijl van de liefde. Neem eens een kijkje bij https://mijncadeau.nl/categorie/valentijnscadeau/. Of je nu iets hebt met Valentijnsdag of niet, het blijft natuurlijk leuk om een cadeautje te ontvangen en je speciaal te voelen.

Lesmethode over dit onderwerp
Het is dus ontzettend belangrijk om aandacht te besteden op school aan deze thema’s. Gelukkig hoeven docenten dit niet helemaal zelf te doen. Er zijn lesmethodes en pakketten voor beschikbaar. Dit bestaat al voor vanaf de kleuterklas tot aan het einde van de middelbare school en daarna. Voor kinderen is het belangrijk dat zij op een prettige en veilige manier leren over hun lichaam, seksualiteit en weerbaarheid. Het belang hiervan wordt gelukkig steeds meer erkend en daarom zijn er ook lespakketten die docenten hierbij ondersteunen.

VorigeVeilig naar school: let op deze zaken bij je auto
VolgendeDrie interessante voordelen van luisterboeken voor jong en oud
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter