Les op het VMBO

Voor elke leerling wordt er na het afnemen van de landelijke CITO toets een niveau aangewezen waarop hij of zij het middelbare onderwijs gaat volgen. Het VMBO is een mooi niveau met vele verschillende kanten. Je hebt verschillende soorten opleidingen die vaak wat meer praktijk gericht zijn, de leerlingen kunnen dus vaak aan de slag met hun handen in een vakgebied waar zij zich thuis in voelen. De maar praktijkgerichte vakken bereiden hen voor op wat zij waarschijnlijk later in het werkveld ook zullen gaan doen. Het is dus belangrijk dat de leerlingen zich thuis voelen op het VMBO.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal voor het VMBO kan per school nog wel eens verschillen. Op sommige scholen blijft het bij de “normale” vakken zoals Nederlands, Engels, Wiskunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis en nog andere vakken. Maar op andere scholen worden hieraan ook vakken als bijvoorbeeld koken, sport of techniek aan toegevoegd. Dit zijn vakken die meer praktijk gericht zijn. Dit geeft de kans aan de leerlingen om hun interesses te ontwikkelen en eraan te wennen om met hun handen te werken. Het lesmateriaal is vaak gelijk, maar de vakken kunnen dus per middelbare school wel eens verschillen.

Sociale verhoudingen
Wat veel leerlingen ook leren tijdens het volgen van het middelbare onderwijs zijn sociale vaardigheden. Wanneer de leerlingen met verschillende soorten andere leerlingen geplaatst worden, leren zij dus met mensen om te gaan die anders zijn dan zij. Ook maken ze op deze manier kennis met andere culturen en andere meningen dan die zij vanuit huis hebben mee gekregen. Dit zorgt ervoor dat alle leerlingen echt een eigen persoonlijkheid kunnen ontwikkelen, dit gebeurd dan ook meestal tijdens de middelbare school. Veel leerlingen zijn rond deze tijd opzoek naar zichzelf en de persoon die zij willen worden, het kennis maken met vele soorten andere leerlingen draagt hier dan ook zeker aan bij.

Verschillende manieren van leren
Er zijn natuurlijk vele verschillende manieren van leren. Zoals hierboven genoemd worden er op het VMBO vaak wat praktische vakken toegevoegd, dit veranderd natuurlijk met de jaren mee. Tegenwoordig worden er ook vakken gegeven gerelateerd aan computers zoals bijvoorbeeld een ICT les. Dit zijn vaardigheden die zij goed kunnen gebruiken bij hun vervolg studies op het MBO. Zo zorgen verschillende manieren van leren voor verschillende vaardigheden, ook de afwisseling hier tussen is erg goed voor de leerlingen. Elke leerling leert natuurlijk op zijn of haar eigen manier.

VorigeWat je ze niet leert in de schoolbanken
VolgendeTools voor veilig internet voor docenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter