Tools voor veilig internet voor docenten

Docenten doen steeds meer werk online. Ze zetten online lessen klaar voor studenten en ze hebben online contact met studenten en collega’s. Ze voeren online cijfers in en vergaren online informatie voor hun lesprogramma’s. Al dat werk op het internet maakt docenten kwetsbaar voor cyberaanvallen. Daarom zou iedere school standaard een digitaal gereedschapskistje aan docenten voor cyberveiligheid moeten aanbieden.

Waarom security tools voor docenten?
Met de coronaperiode fris in het geheugen, zijn veel academische instellingen een nieuwe weg ingeslagen. Ze werken steeds meer digitaal. Lessen worden op afstand gegeven, er worden online examens opgezet en veel dagelijkse taken worden gedigitaliseerd.

Dat weet niet alleen de docent, maar ook kwaadwillende cybercriminelen. Zij weten dat er bij onderwijsinstellingen geld te halen valt en dat data waardevol is. Universiteiten en hogescholen worden slachtoffer van ransomware, ontvangen frauduleuze e-mails en worden verleid tot het inloggen op nepwebsites. Daarom zijn securitytools noodzakelijk voor docenten.

Met een VPN internet je veiliger
Een VPN is een Virtual Private Network. Een privéverbinding tussen de computer, smartphone of tablet en het wereldwijde internet. Alle data die via deze verbinding wordt verstuurd, wordt versleuteld. Daardoor kunnen hackers en andere kwaadwillenden de data niet aftappen en meelezen.

Daarnaast werkt een VPN met een uitgeleend IP-adres. Dat IP-adres is vaak afkomstig uit het buitenland. Op die manier is het lastiger docenten te volgen of een profielschets van ze te maken. Met een VPN internet je dus veiliger en meer anoniem.

Gebruik een passwordmanager
Standaard zou een passwordmanager in de digitale gereedschapskist van docenten moeten zitten. Ergens je wachtwoord opschrijven is ontzettend onveilig. Op een onderwijsinstelling kom je met veel verschillende mensen in contact en je weet nooit wie er meekijkt.

Daarom kun je je wachtwoorden beter opslaan in een passwordmanager. Dit is een soort digitale sleutelbos. Een passwordmanager maakt automatisch sterke wachtwoorden aan. De manager voert automatisch het wachtwoord in. Je hoeft daarvoor alleen het hoofdwachtwoord te onthouden, in plaats van ieder wachtwoord apart.

Een file locker gebruiken
Gebruik een file locker. Dit is een digitale kluis voor vertrouwelijke bestanden. Onderwijzers kunnen grote bestanden hier veilig in opslaan en mee delen. Een file locker zorgt ervoor dat cybercriminelen en kwaadwillenden geen toegang krijgen tot privébestanden, als ze onverhoopt door de beveiligingsmaatregelen van de onderwijsinstelling kunnen komen.

Proefperiode
Veel van deze tools kunnen worden gebruikt met een proefperiode. Veel VPN-aanbieders bieden bijvoorbeeld een proefperiode aan. Sommige aanbieders bieden ook al deze functies in één pakket: een veilige verbinding, een password manager en een file locker. Al deze functies kunnen gratis worden getest. Bevalt het niet? Dan ontbind je de proefperiode en zoek je naar een andere aanbieder. Bevalt het? Dan kun je voor een paar euro per maand een VPN nemen.

Sommige hogescholen werken standaard al met een eigen VPN. Dan is het zaak om met de IT-afdeling te overleggen hoe je hier als docent het best gebruik van kunt maken.

VorigeLes op het VMBO
VolgendeLoop door het Holocaust Namenmonument in online special
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter