Wat je ze niet leert in de schoolbanken

Het vak van een leerkracht in het basis- of voortgezet onderwijs kan veelzijdig en uitdagend zijn. Je leert jouw leerlingen alles wat ze moeten weten, op basis van een vastgesteld lesprogramma. Dat is doorgaans een mix van specifieke kennis op het gebied van bepaalde vakken, aangevuld met allerlei andere vaardigheden die leerlingen gedurende hun onderwijsperiode oppikken. Maar onderwijzen is natuurlijk geen opvoeden. Mocht je als leerkracht het gevoel hebben dat je meer de diepte in wilt gaan en je graag met specifieke - soms complexe - problematiek willen bezighouden, dan is het wellicht een goed idee om een carrièreswitch te maken. Er zijn diverse beroepen die goed aansluiten bij het onderwijs en misschien net die uitdaging bieden die je zoekt.

Uitdagende baan
Als leerkracht kom je zowel met de kinderen als hun ouders in contact. Soms zie je dan situaties die om aandacht schreeuwen. Heb je als leerkracht regelmatig het gevoel dat je iets wilt doen, maar dat ligt feitelijk niet binnen je bevoegdheden. Als dat gevoel vaker overheerst, is een carrière als maatschappelijk werker misschien zo gek nog niet. Dat je graag met mensen omgaat, blijkt eigenlijk al uit het feit dat je er ooit voor koos om leerkracht te worden. Maar een leerkracht draait elk jaar hetzelfde verhaal af, terwijl voor een maatschappelijk werker letterlijk geen werkweek hetzelfde is. Spreekt zoiets je aan, dan kun je de studie hbo maatschappelijk werk gaan volgen om jezelf klaar te stomen voor deze uitdagende baan. Hiermee ben je uiteindelijk in staat om je cliënten de inzichten te geven die nodig zijn om zelfstandig de draad van het leven weer te kunnen oppakken.

Hogere eisen in de kinderopvang
Ook in de kinderopvang liggen heel wat uitdagingen te wachten. Pakweg veertig jaar geleden ging vrijwel geen kind naar zo’n voorziening toe. Als je thuis kwam van school, was één van je ouders aanwezig of werd je opgevangen door een familielid of goede buur. Tegenwoordig worden kinderen meerdere malen per week naar een opvangvoorziening gebracht. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de overheid steeds strengere eisen is gaan stellen aan dergelijke opvangvoorzieningen. De opleidingen in de kinderopvang zijn meegegroeid en leveren goed geschoolde krachten af die klaar zijn om de klus te klaren. Net zoals in het onderwijs dient een medewerker in de kinderopvang uiteraard een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan de werkgever te overleggen.

VorigeWat kun je allemaal doen met een Pabo-opleiding?
VolgendeLes op het VMBO
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter