Wat kun je allemaal doen met een Pabo-opleiding?

Er zijn verschillende hbo-opleidingen die je de kans bieden een Pabo diploma te behalen. Maar wat kun je allemaal doen met een Pabo-opleiding? De kanten die je met jouw Pabo diploma op kan zijn namelijk veel groter dan alleen maar voor een basisschoolklas te staan als leerkracht. Hieronder lees je een aantal mogelijke wegen die je kunt nemen om jouw horizon te verbreden.

Meer dan alleen voor de klas
Tegen het eind van je opleiding komt vaak de vraag op: Wil ik nog wel voor de klas staan? Deze vraag is logisch. Bij een opleiding als de Pabo denkt je vaak alleen aan de rol als leerkracht in het basisonderwijs. Dat is natuurlijk ook waar je in eerste instantie voor opgeleid wordt. Wie verder kijkt dan dat ziet al snel dat je na het afronden van je opleiding nog voldoende keuzes hebt in het werkveld. Je bent dus helemaal niet gelimiteerd aan één beroep en hebt meer dan genoeg keuzes om andere uitdagingen aan te gaan.

Mogelijkheden in het werkveld
Tijdens de lessen op de pabo heb je verschillende competenties en skills opgedaan, deze zijn van groot belang voor verschillende beroepen. Onder andere het contact met verschillende soorten kinderen zorgt ervoor dat je een intuïtief instinct opbouwt hoe je het beste met kinderen kunt werken. Onder andere door jouw praktijkervaring voor de klas zorgt voor deze verhoogde intuïtie. Deze intuïtie is bij verschillende rollen, buiten leerkracht in het basisonderwijs, hard nodig. Denk bijvoorbeeld aan banen als kindercoach, schoolondersteuner of pedagogisch medewerker. Wees daarnaast ook bewust dat ze op verschillende plekken adviseurs nodig hebben over uiteenlopende thema’s. Jouw kennis van jeugd en gezinnen kan jou hiervoor de perfecte kandidaat maken.

Buiten het onderwijs
Zoals je hierboven al las zijn er op verschillende plekken functies die specifiek vragen om kennis en kunde rondom kinderen, gezin en jeugd. Jouw ervaring hierin geeft je een flinke voorsprong op anderen die deze praktijkervaring niet hebben. Veel van dit soort functies zijn juist buiten het onderwijs te vinden. Zo is er binnen gemeenten vaak vraag naar kundige jeugdconsulenten of WMO-consulenten. Met de juiste bijscholing is een rol als consulent een mooie stap voor iemand met een Pabo diploma. Naast de gemeente zijn er tal van organisaties die zoeken naar mensen met deze competenties, genoeg keuze dus.

Er zijn genoeg mooie functies te vinden voor mensen die de Pabo hebben afgerond en op zoek zijn naar iets anders, je hoeft ze alleen maar te zoeken.

VorigeTips die je moet weten over de bescherming van je hond
VolgendeWat je ze niet leert in de schoolbanken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter