Digitaal leren met prikkelende vragen van BN'ers

Elke maandag, 20.25 uur bij de VPRO op NPO 3

Kun je een auto opladen met de bliksem? Waarom is er nog geen zelfrijdende fiets? In Anna's brains werpt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère samen met een team jonge uitvinders en wetenschappers alles in de strijd om prikkelende technische vragen van verschillende bekende Nederlanders te beantwoorden. Speciaal voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is er een lessenpakket ontwikkeld aansluitend op afleveringen van de wetenschapsserie.

In een wereld vol technologie lijkt het soms alsof we technisch alles al kunnen, maar er blijven altijd bijzondere uitdagingen bestaan. Anna Gimbrère en haar team zetten de wetenschap in om schijnbaar onmogelijke vragen van BN'ers op te lossen. Wat volgt is een proces van testen, spectaculaire proeven en experimenten om aan aan het eind van het programma de oplossing te presenteren aan de BN'ers. Net zoals in de wetenschap is ieder proces er een van vallen en opstaan en is het resultaat altijd de moeite waard. Maar of de BN'ers dan ook echt tevreden zullen zijn met de bijzondere oplossing die Anna en haar brains hebben bedacht, zal moeten blijken.

Stichting FutureNL heeft bij iedere aflevering van Anna's brains een uitdagende Digi-doener opdracht ontwikkeld rondom digitale vaardigheden, burgerschap, technologie en ethiek waar leerlingen zelfstandig mee aan het werk kunnen. De leerlingen maken kennis met de eeuwenoude origami kunst, pratende computers, wereldwijde realtime data over luchtvervuiling en gaan zelf aan de slag met het maken van een hologram, een 3d ontwerp, toffe proefjes en het schrijven van een algoritme. Gekoppeld aan de vakken natuur, wetenschap en techniek. De lessen zijn geschikt voor groep zeven en acht van het basisonderwijs en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. De opdrachten zijn vrij te gebruiken en zelfstandig door de leerling te maken.

De achtdelige wetenschappsserie Anna’s brains is elke maandag om 20.25 uur te zien bij VPRO op NPO 3

Voor meer informatie over het programma: vpro.nl/annasbrains
Voor meer informatie over de onderwijspakketten: futurenl.org/annasbrains

VorigeDrie interessante voordelen van luisterboeken voor jong en oud
VolgendeLeerkracht wil graag schooltuinieren, maar heeft amper mogelijkheid
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter