Drie interessante voordelen van luisterboeken voor jong en oud

Dat lezen goed voor je is, is waarschijnlijk niets nieuws. Door regelmatig een boek te lezen, train je je hersenen. Volgens neurowetenschapper Stanislas Dehaene van het Collège de France heeft de mens door de jaren heen geleerd door te lezen om de hersenen op een nieuwe manier te gebruiken. De laatste jaren zijn luisterboeken populair geworden. Hoe zit het met luisterboeken en je ontwikkeling? En wat zijn de voordelen van luisterboeken? In dit artikel lees je er meer over.

Luisterboeken zijn goed voor je sociale ontwikkeling
Het lezen van of het luisteren naar verhalen zorgt ervoor dat je sociale vermogen een flinke opkikker krijgt. Dat zit namelijk zo: door regelmatig een verhaal te lezen of te luisteren naar een luisterboek maak je kennis met nieuwe tijdlijnen, personages en verhaallijnen. Je leert meer over verschillende emoties, diverse situaties en hoe daarmee omgegaan wordt. Omdat je op de basisschool al begint met lezen, ontwikkel je je sociaal gezien door de jaren meer en meer. Je weet bijvoorbeeld steeds beter hoe je moet reageren op bepaalde emoties en je kunt je beter in de gevoelens en situaties van andere mensen inleven.

Dat heeft zichtbaar invloed op hoe jij je sociaal gezien gedraagt. Wist je bijvoorbeeld dat het eenvoudiger is om contact te leggen met anderen wanneer je regelmatig leest of naar een luisterboek luistert? Je hebt immers meer kennis van verschillende sociale situaties en hoe daarin geanticipeerd wordt. Zo weet je meer over hoe mensen handelen en wat wel of niet geaccepteerd wordt in sociale interactie. Daar leer je aanzienlijk meer van; vaak zelfs nog meer dan je zelf denkt of zelf doorhebt. Alleen daarom zou je al regelmatig een luisterboek op moeten zetten. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van een speciale app. De beste apps voor luisterboeken vind je hier. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone of tablet waar je een app op kunt downloaden en natuurlijk een koptelefoon of oortjes om een luisterboek af te kunnen spelen.

Naar verhalen luisteren wanneer jij wilt
Het luisteren naar verhalen via een luisterboek kent nog meer voordelen. Vandaag de dag zijn we bijvoorbeeld druk met van alles en nog wat. Grote kans dat je je dagen gevuld hebt met afspraken, werk of school en andere bezigheden. Het grote voordeel van een luisterboek ten opzichte van een normaal boek is dat je een luisterboek altijd kunt luisteren wanneer je wilt. Een gewoon boek moet je fysiek vasthouden. Tijdens een rondje met de hond of een fietstocht naar je werk is het lastig om een boek te lezen. Een luisterboek kun je daarentegen gewoon opzetten wanneer je over een koptelefoon beschikt. Dat maakt het luisteren naar een luisterboek heel toegankelijk.

Tegelijkertijd houd je het verkeer om je heen goed in de gaten. Wanneer je al wandelend een fysiek boek wilt lezen, is dat al niet mogelijk. Denk ook eens aan de minder leuke klusjes die je uit moet voeren. Met een luisterboek op je koptelefoon gaan zelfs dat soort klusjes enorm snel. Wat ook prettig is, is dat je met een luisterboek in alle stilte (door de koptelefoon) naar een verhaal kunt luisteren. Kinderen en volwassenen kunnen zich op die manier vaak beter concentreren. Voor extra concentratie kun je kiezen voor noise cancelling headphones. Dat is een koptelefoon die alle omgevingsgeluiden dempt.

Meer lezen met behulp van luisterboeken
Wat ook een groot voordeel is van luisterboeken is het feit dat je op deze manier meer kunt lezen dan wanneer je een fysiek boek leest. Dat is voor zowel kinderen in het basisonderwijs als volwassenen ideaal - juist omdat het zo goed is voor de ontwikkeling. Het feit dat je naar luisterboeken kunt luisteren waar en wanneer jij dat wilt, zorgt ervoor dat je veel meer verhalen kunt verslinden in een kortere tijd. Misschien heb je een boek of verhaal dat je al heel lang wilt lezen, maar waar je nog niet aan bent toegekomen. Met een luisterboek pak je zo’n verhaal veel sneller op. Meer lezen betekent een betere ontwikkeling en zelfs een betere nachtrust, meer concentratievermogen en een algeheel rustiger gevoel.

Dat is precies waarom luisterboeken helemaal van deze tijd zijn. Luisterboeken passen vaak beter in een samenleving waarin we veel willen, kunnen en moeten. Het zou zonde zijn om het lezen van boeken te laten gaan, omdat er geen tijd voor is. In de plaats daarvan kun je tijd juist beter besteden door aan de slag te gaan met een luisterboek. Dat kan immers overal en vrijwel altijd. Of je nu op zoek bent naar een luisterboek met educatieve doeleinden of wanneer je zin hebt om je te verdiepen in een roman, tienerboek, kinderboek of een ander soort verhaal - er is binnen ieder genre en voor iedere leeftijd een groot aanbod luisterboeken te vinden.

VorigeLiefde op het schoolplein
VolgendeDigitaal leren met prikkelende vragen van BN'ers
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter