Zonnepanelen op daken van schoolgebouwen

Sommige huizen kunnen ongeschikt zijn voor een zonnestroominstallatie. Scholen zijn vaak juist wel geschikt. Schoolgebouwen hebben in de meeste gevallen een groot en plat dak. Perfect voor het aanleggen van een grote zonnestroominstallatie. In deze blog leggen we uit waarom scholen een aanschaf zouden moeten overwegen.

Niet alle huizen zijn geschikt voor een zonnestroominstallatie. Grotere gebouwen - zoals scholen - vaak wel. Schoolgebouwen zijn in de meeste gevallen voorzien van een groot, plat dak. Perfect voor het aanleggen van een (grote) zonnestroominstallatie. In deze blog leggen we je uit waarom scholen een aanschaf moeten overwegen.

Beren op de weg
Zonnestroominstallaties zitten in de lift. Steeds meer bedrijven kiezen voor zelfstandige stroomopwekking. Maar scholen blijven achter bij deze ontwikkeling. Dit komt onder andere omdat scholen snel beren op de weg zien. De onduidelijke organisatiestructuren spelen een rol. Waar moet het geld vandaan worden gehaald? Van wie is het gebouw? Hoe past een investering in de educatieve rol van scholen? Allemaal terechte vragen waar we bij langs zullen gaan.

Zakelijke zonnestroominstallaties zitten in de lift. Steeds meer bedrijven kiezen voor zelfstandige stroomopwekking. Helaas blijven scholen achter bij deze ontwikkeling. Dat komt omdat besturen van scholen snel beren op de weg zien. Ook spelen onduidelijke organisatiestructuren een rol. Van wie is het gebouw en waar moet het geld vandaan komen? En hoe past de investering in de educatieve rol van scholen? Stuk voor stuk terechte vragen. Hieronder een paar antwoorden.

1: Financiering
De financiering van een zonnestroominstallatie hebben scholen niet een-twee-drie op een rekening staan. Een van de mogelijkheden is om een energiecoöperatie op te richten. Een andere mogelijkheid is samenwerken met een ander bedrijf, of het verhuren van het dak aan externe partijen. Op deze manieren kun je een zonnestroominstallatie financieren zonder de noodzaak van sparen.

De financiering van een zonnestroominstallatie is voor sommige bedrijven te fors. Bankrekeningen van scholen puilen vaak niet uit. Over elke investering dienen meerdere bestuurslagen na te denken. In zo’n situatie is het mogelijk om een energiecoöperatie op te richten. Andere mogelijkheden zijn samenwerken met een ander bedrijf of het dak verhuren aan externe partijen. Op deze manieren financier je een zonnestroominstallatie, zonder de noodzaak van sparen.

2: Eigendom van het gebouw
De bevoegdheid over het schoolgebouw kan verdeeld zijn over meerdere organisaties. Een oplossing zou kunnen zijn om dit uit elkaar te halen. Het gebouw is dan juridisch eigendom van de school en economisch eigendom van de gemeente. De verantwoordelijkheid voor het gebouw ligt dan bij de gemeente en de exploitatie ervan bij het schoolbestuur. Hierbij vereist dat er goed overleg is tussen alle partijen. In de praktijk lukt dit bijna altijd.

Het is mogelijk dat meerdere organisaties de bevoegdheid over een schoolgebouw delen. Een oplossing is om dit uit elkaar te halen. Het gebouw is dan juridisch eigendom van de school en economisch eigendom van de gemeente. Verantwoordelijkheid voor het gebouw ligt dan bij de gemeente. Exploitatie ervan bij het schoolbestuur. In zo’n constructie is het belangrijk dat er goed overleg plaatsvindt tussen alle partijen. In de praktijk lukt dat niet altijd.

3: Educatie
Scholen spelen een rol in de bewustwording over klimaatverandering. Dit kan prima gekoppeld worden aan de installatie van een zonnestroominstallatie. Zo kiezen veel scholen tijdens de installatie voor een duurzame themaweek waarin ook nieuw lesmateriaal gebruikt kan worden.

Vanuit educatief oogpunt is een zakelijke zonnestroominstallatie ook handig op schoolgebouwen. Scholen spelen een belangrijke rol in de bewustwording over klimaatverandering. Dit kan ideaal met elkaar gekoppeld worden. Zo kiezen veel scholen tijdens de installatie voor een duurzame themaweek. Hierin gebruiken ze ook nieuw lesmateriaal.

Het investeren in zonnestroominstallaties is voor scholen een verstandige keuze. Het inschakelen van een ervaren bedrijf is de beste manier om dit te realiseren! Nieuwsgierig geworden? Vraag een vrijblijvend adviesrapport op maat aan!

Investeren in een zonnestroominstallatie
Investeren in een zonnestroominstallatie is altijd een verstandige keuze. Ook voor scholen. Het inschakelen van een ervaren bedrijf is de beste manier om dit te realiseren. Nieuwsgierig geraakt? Vraag een vrijblijvend adviesrapport op maat aan!

VorigeWerken in het onderwijs via detachering
Volgende5 keer comfort food om te bestellen voor een lange avond nakijken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter