Werken in het onderwijs via detachering

Het lerarentekort loopt nog steeds in rap tempo op, vooral in de grote steden. En dat terwijl de achterstanden in deze gebieden juist groter zijn dan waar dan ook. Het (tijdelijk) detacheren van docenten kan een oplossing bieden voor scholen in deze gebieden. Docenten uit omstreken kunnen middels detachering (tijdelijk) aan het werk gaan in de grote steden. En mocht het wederzijds bevallen? Dan leidt een tijdelijke detachering wellicht tot een vaste baan.

Detachering biedt zowel voor- als nadelen voor werknemers en werkgevers. Ook bij detacheringsbureaus zoals Bp-professionals.nl en anderen, zijn onderling een boel verschillen te vinden. Of detachering iets is voor uw organisatie, zult u daarom goed moeten bekijken. In dit artikel gaan we alvast in op enkele voor- en nadelen van detachering in het onderwijs.

Voordelen van detachering
Detachering biedt als duidelijk voordeel voor werkgevers dat er flexibel omgegaan kan worden met werknemers. De werkgever kan er voor kiezen een docent tijdelijk in te huren wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld voor het geven van tijdelijke extra lessen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs), en kan hier weer mee stoppen wanneer dit niet meer noodzakelijk is.

En voordelen voor docenten die gedetacheerd worden zijn er ook. Ten eerste zijn de verdiensten per uur gewoonlijk een stuk hoger wanneer een docent wordt ingezet via detachering. Daarnaast worden docenten vaak voor een korte periode ingezet op een bepaalde school. Dat biedt veel afwisseling voor docenten die hier van houden. Uiteraard kan dat juist ook een nadeel zijn wanneer u als docent op zoek bent naar vastigheid.

Nadelen van detachering
Een nadeel van detachering is voor werkgevers dat het tarief dat betaalt wordt voor het inhuren van een docent, een stuk hoger ligt dan het geval zou zijn wanneer de docent ‘gewoon’ aangenomen wordt. Die flexibiliteit heeft dus een schaduwzijde voor de werkgever. Werkgevers zouden zelf moeten nagaan of het hogere tarief de toegenomen flexibiliteit waard is.

Een nadeel voor docenten die gedetacheerd worden is het verlies van zekerheid in vergelijking met het werken op contractbasis. Docenten die gedetacheerd worden verdienen weliswaar meer wanneer zij aan het werk zijn, maar ontvangen bijvoorbeeld geen vakantiegeld, ww en bouwen in de tijd dat zij niet aan het werk zijn ook geen pensioen op. Ook voor docenten geldt dus dat zij een afweging moeten maken tussen de voor- en nadelen van detachering. Voor docenten is het verder erg belangrijk te letten op de arbeidsvoorwaarden die een eventueel detacheringsbureau biedt.

VorigeBijles in de zomer biedt uitkomst bij achterstanden
VolgendeZonnepanelen op daken van schoolgebouwen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter