Aandacht voor het WK in de klas

Wanneer er een WK of EK plaatsvind waaraan Nederland meedoet, besteden veruit de meeste scholen hier aandacht aan. Het kan dan gaan om uitleg, het samen kijken van (een gedeelte van) de wedstrijd in de klas of zelfs een vrije dag of dagdeel om zelf de wedstrijd te kunnen gaan bekijken. Het eerstvolgende grote voetbaltoernooi dat er aan zit te komen is het WK in Qatar. Het WK in Qatar gaat in de winter van 2022 plaatsvinden, zo werd in 2010 besloten.

WK 2022 in Qatar
Waar normaal een WK gespeeld wordt van juni tot eind juli, gaat dat in 2022 anders worden in Qatar. In verband met de extreme hitte daar in de zomermaanden, gaat het WK gespeeld worden vanaf november 2022 wanneer het weer mat gematigder is. Het zou voor de spelers en toeschouwers anders gewoon niet te doen zijn in de hitte. Maar het WK 2022 voetbal kan natuurlijk ook gewoon vanuit het comfortabele Nederland, of een comfortabele Nederlandse klas, gevolgd worden.

Over het WK in Qatar is al het nodige gezegd. Van de verassende loting in 2010 waarin Qatar het WK won, tot aan de omstandigheden waaronder werknemers in Qatar een het werk moeten. In de klas kan het goed zijn niet alleen de positieve kanten van het toernooi te behandelen, maar zeker ook de misstanden die er plaatsvinden te bespreken. In de klas kan bijvoorbeeld gepraat worden over de keuze voor Qatar als gastland van het WK, of de benarde omstandigheden waaronder werknemers in het land aan de gang zijn om alles klaar te maken voor het WK.

EK 2024 in Duitsland
Na het WK in 2022 vindt het volgende toernooi pas weer plaats in 2024. Het gaat om het EK, ditmaal in Duitsland. Het EK lijkt vooralsnog plaats te gaan vinden in de normale maanden (juni en juli 2024). Het EK gaat plaatsvinden in 10 Duitse steden waardoor het voor Nederlanders erg gemakkelijk wordt een wedstrijd bij te gaan wonen. Ook over het EK 2024 in Duitsland kan het nodige verteld worden in de klas. Zo zou de docent dieper kunnen ingaan op de achtergronden van de speelsteden of de landen die het tegen elkaar opnemen.

Aandacht besteden aan voetbaltoernooien op school is voor de meeste leerlingen gewoon leuk en een welkome afwisseling van de dagelijkse lessen. Ook leerlingen die niets hebben met voetbal vinden de saamhorigheid waarschijnlijk wel fijn.

VorigeHoe maak je van jezelf die docent die leerlingen cool vinden?
VolgendeHerenwegschool in Wassenaar heeft de gezondste lucht ter wereld
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter