Herenwegschool in Wassenaar heeft de gezondste lucht ter wereld

De Herenwegschool in Wassenaar heeft een primeur: het schoolgebouw heeft de schoonste binnenlucht ter wereld. Met de plaatsing van het nieuwe en innovatieve ventilatiesysteem van Goflow Technology uit Sassenheim verloopt de ventilatie verticaal in plaats van horizontaal. Onderzoek van TNO wijst uit dat dit de blootstellingen aan verontreiniging bij kinderen met 97% of meer verlaagt. Zo kunnen leerlingen en docenten veilig naar school.

Binnenklimaat scholen vaak niet op orde
De slechte ventilatie op scholen is een groot probleem dat door het coronavirus onder een vergrootglas ligt. Het merendeel van de leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs krijgt les in schoolgebouwen waarvan het binnenklimaat niet op orde is, meldt de PO-raad. Ook de Herenwegschool, met een monumentaal schoolgebouw, voldeed bij lange na niet aan de ‘frisse scholen’-norm. “Ik denk dat dit voor 80 procent van de scholen geldt”, vertelt Van den Steenhoven. “We hadden een wat oudere, maar goed onderhouden, mechanische afzuiging. Toch waren de lokalen al snel te warm of muffig. Dan zetten we weer een raam open of pakten we er een ventilator bij. Maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing.” Hij kwam in contact met Goflow-oprichter Norbert Vroege. “Ik werd uitgenodigd om de schone lucht zelf te komen ervaren in het Goflow Experience Lab, een nagebouwd klaslokaal met het ventilatiesysteem. Dat was fantastisch, ik was direct enthousiast.”

Hoe het werkt
Het werkt als volgt: klaslokalen worden voorzien van een systeemvloer, een systeemplafond en een ventilatie-unit, die energie-efficiënte schone lucht onder de vloer inblaast en boven het plafond afvoert. Het systeem ververst 8 tot 16 keer per uur de binnenlucht met zuivere, gefilterde buitenlucht. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat een lokaal op temperatuur blijft. Schoolbesturen en directies worden volledig door Goflow ontzorgd, ze betalen een bedrag per maand per kind. Hierdoor is het ventilatiesysteem betaalbaar voor scholen en onderwijsinstellingen en kunnen die zich maximaal richten op onderwijs in plaats van ventilatietechniek.

Resultaten
De wettelijke norm voor de concentratie CO2 in het onderwijs bedraagt 1.200 ppm. De frisse scholen norm klasse A verlangt een concentratie CO2 lager die onder de 800 ppm ligt. De eerste meetresultaten laten zien dat de CO2 concentratie in een volle klas op de Herenwegschool onder de 550 ppm blijft. Ook (ultra)fijnstof (PM0,1, PM1 tot PM10) en organische verbindingen zijn nagenoeg niet meer aanwezig in de binnenlucht.

Alle scholen gezonde lucht
Norbert Vroege is blij dat hij zijn idee voor het ventilatiesysteem in uitvoering ziet op de Herenwegschool. Vroege: “Toen mijn vier kinderen door het coronavirus niet naar school konden en ik zag welke impact de lockdown had op jeugd, leraren én ouders, liet het idee voor nieuwe en betere ventilatie op scholen mij niet meer los. Hoe mooi zou het zijn als ik met mijn jarenlange ervaring in de ventilatie- en energietechniek een substantiële bijdrage aan het onderwijs kan leveren? Vervolgens heb ik gekeken naar hoe operatiekamers zijn ingericht en deze techniek aangepast en geschikt gemaakt voor het onderwijs.” Vroege stond maandag net als de leerlingen van de Herenwegschool te trappelen om het klaslokaal met het Goflow-ventilatiesysteem te betreden. “Het geeft enorm veel voldoening om het systeem draaiende te zien en te horen hoe aangenaam ons systeem wordt ervaren. Er komen veel aanvragen van scholen bij, maar dat hoeft niet tot lange wachttijden te leiden. Het systeem is juist op schaalbaarheid ontwikkeld.”

Dit schooljaar worden steeds nieuwe klaslokalen op de Herenwegschool onder handen genomen, zodat het Goflow-ventilatiesysteem aan het einde van het jaar in alle lokalen in werking is. Schooldirecteur Van den Steenhoven: “Ik verwacht veel van de verticale ventilatie. Er zijn heel veel nationale en internationale onderzoeken die een relatie aantonen tussen ventilatie en temperatuur en hoe mensen zich voelen, de prestaties die ze leveren en het ziekteverzuim. Ik hoop en verwacht dat vele scholen zullen volgen.”

VorigeAandacht voor het WK in de klas
VolgendeZorgen MBO-docenten over financiële zelfstandigheid eigen studenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter