Kettingzaag onmisbaar op het werkterrein

Of je nu een handige doe-het-zelver of een professionele (tuin)klusser, er zullen altijd wel apparaten bestaan die als onmisbaar kunnen, misschien zelfs “noodzakelijk”, beschouwd worden. Naast de kleinere gereedschappen zoals hamers, schroevendraaiers, schroefjes en vijsjes, zijn ook de kettingzagen en grasmaaiers daar een goed voorbeeld van. Echter is het aanbod aan kettingzagen tegenwoordig bijzonder uitgebreid waardoor de keuze alleen maar moeilijker wordt. Door je te focussen op de voorafgestelde verwachtingen en doelstellingen, kun je alvast een heel eind komen.

Waarom een kettingzaag?
Heb je ooit al eens van het gezegde “snoeien doet bloeien” gehoord? Want dit lijkt hier alvast goed van pas te komen. Een tuin onderhouden is een klus die niet in 1-2-3 gebeurd is en toch best wel heel wat bloed, zweet en tranen vraagt. Bepaalde tuingereedschappen zoals een snoeischaar, een grasmaaier en kettingzaag dienen dan ook standaard tot het basispakket te behoren.

Of je nu een kleine of middelgrote tot grote tuin hebt, je dient deze zo goed mogelijk te onderhouden. In eerste instantie komt het erop neer om onkruid en eventuele wild begroeiing weinig tot geen kans te laten. Daarnaast kun je het probleem van eventueel overhellende takken aanpakken met behulp van een geschikte kettingzaag. En wees er maar zeker van dat de buren je bijzonder dankbaar zijn indien blijkt dat je hun tuin meteen wat meer zon laat ontvangen na het wegnemen van de eerder genoemde overhellende takken.

Zelfs wanneer de takken niet over het perceel van de buren komen te hangen en het zonlicht daar niet wegnemen, dan nog wordt aangeraden om minstens 1 keer per jaar de takken van struiken en/of bomen iets of wat in te korten. Bij kleine takjes en struiken kun je daar zonder problemen een geknipte snoeischaar voor gebruiken, maar wat als de maximale doorsnede van je takken overschreden wordt? Gebruik maken van een geschikte kettingzaag is daarom noodzakelijk, vind je niet?

Wat is nu de beste kettingzaag?
Uiteraard zal iedereen wel een voorkeur hebben voor een bepaald merk en/of apparaat, wat meteen verklaart waarom er niet zoiets als een “beste kettingzaag” bestaat. Dat kan en mag voor iedereen anders zijn en wordt bevestigd wanneer ook de voorafgestelde verwachtingen en doelstellingen moeiteloos door het apparaat worden ingelost. Dat betekent dat er heel wat keuze is op het gebied van kettingzagen waarbij elke variant wel bepaalde voor- of nadelen zal vertonen die voor de ene een meerwaarde betekenen en voor de andere dan weer een blok aan het been blijken.

Op basis van de voedings- of stroombron kunnen we kettingzagen onderverdelen in 3 grote groepen, gaande van de elektrische apparaten tot de exemplaren op benzine en de kettingzagen die uitgerust zijn met een interne oplaadbare accu. Zoals eerder vermeld, is de keuze geheel aan jou én bovendien afhankelijk van je verwachtingen en doelstellingen. De elektrische kettingzaag bijvoorbeeld is steevast voorzien van een snoer en dient bijgevolg op de netstroom te worden aangesloten. Voordeel hiervan is dat je een dergelijke type kettingzaag continu, zonder enige vorm van stroomonderbreking, kunt gebruiken. Nadeel is dan weer dat je steeds een stopcontact in de buurt moet hebben of gebruik moet maken van een verlengsnoer.

Wil je daar liever niet van afhankelijk zijn, dan lijkt een kettingzaag met een oplaadbare ingebouwde accu, meestal 18 Volt, of een exemplaar dat werkt op benzine een meer voor de hand liggende keuze. Wel iets duurder in de aankoop en uiteraard afhankelijk van de benzine- of batterijstatus maar anderzijds geniet je dan weer meer bewegingsvrijheid en bijgevolg de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Echter dient hier wel vermeld te worden dat een kettingzaag op accu vaak iets minder krachtig is dan zijn elektrische broertje en daarom eerder ingezet wordt bij licht snoeiwerk.

VorigeHoe vindt u een logistiek bedrijf in 2021?
VolgendeOp welke vlakken is de oorthermometer een betere keuze dan zijn rectale tegenhanger?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter