Nieuwe erkende opleiding meditatieleraar

Onderwijsinstelling Meditatie Instituut Nederland start 23 oktober van dit jaar met een Meditatie opleiding. Het betreft een erkende beroepsopleiding op HBO niveau waarin je wordt opgeleid tot meditatieleraar. Je leert uiteenlopende meditatietechnieken en gerelateerde methoden en deze leer je over te brengen aan groepen en individuen.

Op de vraag ‘wat wil je later worden’ zullen misschien niet zoveel kinderen meditatieleraar als antwoord geven. Een gespecialiseerde beroepsopleiding volg je dan vaak ook op latere leeftijd, nadat je al een opleiding op middelbaar beroepsonderwijs of hoger onderwijs hebt afgerond. Meestal omdat je je huidige werk wilt verdiepen of verbreden. Of omdat je vastloopt in je werk en iets totaal anders wilt doen. Zo zijn er psychologen, therapeuten en coaches die kiezen voor een opleiding meditatieleraar om op die manier hun cliënten beter te kunnen begeleiden. Maar ook mensen die ontevreden zijn over hun huidige werk, toe zijn aan iets anders, of in hun werk helemaal hun hart willen volgen.

De Meditatie opleiding bij Meditatie Instituut Nederland is een opleiding op HBO niveau. Je leert dan natuurlijk meer dan alleen mediteren. Je leert op professionele wijze les te geven aan groepen en ook individuen te begeleiden. Mensen kunnen namelijk van alles tegenkomen in het meditatieproces en als meditatieleraar of meditatiebegeleider dien je te weten hoe je hiermee om kunt gaan. Ook leer je veel over de achterliggende filosofie en psychologie van meditatie. Naast meditatie leer je op deze opleiding onder meer ook coaching, ademwerk, mindful yoga, lichaamsbewustzijnsoefeningen, mindfulness oefeningen en diverse andere gerelateerde methoden en technieken. Voor deelname aan deze opleiding is geen meditatie ervaring nodig maar mensen met weinig meditatie wordt wel geadviseerd om vooraf nog een meditatie cursus te volgen die aansluit op deze opleiding.

De docent van deze opleiding is meditatieleraar Gerjan Schoemaker. Daarnaast zijn er gespecialiseerde docenten voor psychologie, ademwerk en advaita vedanta. Gerjan Schoemaker zelf onderricht onder meer boeddhisme en (neo) advaita. Er wordt dan ook vooral diep ingegaan op de filosofie en psychologie die uit deze twee stromingen voortkomen. Meditatie Instituut Nederland heeft ook eigen meditaties en (zelf)coaching methoden ontwikkeld waarmee je aan de slag gaat. Allereerst pas je het toe voor je eigen proces om tot verdieping te komen in je eigen meditatieproces en je persoonlijke ontwikkeling, vervolgens leer je deze methoden doorgeven aan groepen of met één op één begeleiding. De methoden zijn er uiteindelijk op gericht om ‘tot transformatie’ te komen, aldus Gerjan Schoemaker. Daarmee bedoelt hij dat mensen een andere kijk op het leven krijgen en anders omgaan met de situaties waarin zij zich bevinden. Volgens Schoemaker zijn er daarom ook mensen die deze opleiding niet alleen volgen om meditatieleraar te worden, maar ook gewoon om zichzelf verder te ontwikkelen.

Meditatie Instituut Nederland is een CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) geregistreerde onderwijsinstelling en de Opleiding Meditatieleraar is geaccrediteerd bij het KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen).

VorigeKinderen in Wassenaar helpen gemeente met besluitvorming door middel van Minecraft
VolgendeDit is hoe je de mooiste kamer voor de mooiste baby ter wereld inricht
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter