Kinderen in Wassenaar helpen gemeente met besluitvorming door middel van Minecraft

Met een kick-off op de Wassenaarse Slag zijn groep 7 van de Herenwegschool, Microsoft en de gemeente Wassenaar een bijzonder project gestart. De kinderen gaan met behulp van Minecraft de gemeente helpen met hun besluitvorming rondom de revitalisering en herinrichting van de Wassenaarse Slag, een strandopgang bij Rijksdorp. De school werkt hierin nauw samen met de Missing Chapter Foundation, de Universiteit van Leiden en de landelijke Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De Herenwegschool en de gemeente willen met dit initiatief het kind burgerschap bevorderen door de meningen en ideeën van kinderen mee te nemen in de lokale besluitvorming. Daarnaast is het doel om technologie te democratiseren ten behoeve van burgerschap, kansgelijkheid en inclusiever onderwijs. Gekozen is voor Minecraft als tool omdat het fun is en voor iedereen toegankelijk.

Wassenaarse Slag in Minecraft
Afgelopen maart zijn de kinderen van groep 7 gestart. De docenten zijn inmiddels getraind in Minecraft en de kinderen hebben de Wassenaarse Slag infrastructuur nagebouwd in Minecraft. Burgemeester De Lange en wethouder Schokker hebben les gegeven over democratie en besluitvorming in de gemeente. Daarnaast zijn de kinderen in gesprek met de lokale ondernemers van de Wassenaarse Slag, Staatsbosbeheer, de reddingsbrigade en de surfclub.

Kinderen razend enthousiast
De basis is er. De enthousiaste kinderen bouwen en experimenteren nu verder met alle input die ze hebben gekregen en de ideeën die gaandeweg ontstaan. "Op de vraag wat ze het leukste vinden horen we in koor: 'Alles, zowel het bouwen, interviewen, vlogjes maken als de lessen”, vertelt meester Vincent. “Het is te gek om te zien dat de kinderen zoveel leren van dit project. Ze doen digitale vaardigheden op via Minecraft, leren iets over de geschiedenis door het monument van de Tweede Wereldoorlog, zien hoe overheidsbesluitvorming werkt en ook een stukje biologie komt langs. Denk aan de flora en fauna van het strand en duinen. En natuurlijk hopen ze allemaal dat veel ideeën uiteindelijk worden overgenomen in het plan om de Wassenaarse Slag te verbeteren."

Vooruitkijkend
De komende maanden staan in het teken van het verder uitwerken van het project en het voorbereiden van de presentatie aan het college. Voor de zomer wordt het plan gepresenteerd aan de Raad. Zoals Bob van den Steenhoven, directeur van de Herenwegschool aangeeft: “Dat we dit zo mooi kunnen neerzetten, waarbij meerdere partijen samenkomen ten behoeve van innovatie op het gebied van kind-inclusie en het democratiseren van technologie, is iets waar ik nu al trots op ben.”

VorigeStart landelijke zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar 2021
VolgendeNieuwe erkende opleiding meditatieleraar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter