Invloed van dieren op kinderen

Wil je zoon of dochter er graag een dierenvriendje bij, maar heb je zelf nog wel je twijfels? Dat is uiteraard niet meer dan normaal, aangezien bij de komst van een dier meerdere overwegingen moeten worden gemaakt. Toch heeft onderzoek al vaker wél dan niet aangetoond dat de keuze voor één of meerdere diertjes een positieve invloed kan hebben op het gedrag en de ontwikkeling van je kind. De moeite waard om het plan dus niet helemaal van tafel te vegen!

Onderzoek toont positief effect aan
De meeste huishoudens stellen zich vroeg of laat dezelfde vraag; een dierenvriendje erbij of niet? Laat het duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is om over 1 nacht ijs te gaan. De komst van één of meerdere dieren brengt uiteraard ook een heleboel verantwoordelijkheden met zich mee. En dan hebben we het niet alleen over de juiste voeding en een drinkbak met permanent vers water, maar ook tal van andere benodigdheden die je zonder problemen kunt terugvinden op https://tweedolfijnen.nl. Denk bijvoorbeeld aan een hondenmand, een krabpaal voor katten of een konijnenhokje indien je voor knaagdieren kiest.

Toch willen we de komst van een dier helemaal niet afschrijven. Diverse onderzoeken hebben al vaker het belang van een huisdier voor een kind aangetoond, en mogen dan ook niet zomaar in de vergetelheid gebracht worden. Volgens deze onderzoeken en studies zorgt een huisdier voor meer zelfvertrouwen, een stimulatie in de ontwikkeling van je kind en een manier om hem/ haar te helpen omgaan met gevoelens en verantwoordelijkheid.

Empathie, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen
In eerste instantie hebben de onderzoeken en studies zich voornamelijk toegespitst op het gevoelsmatige. Kinderen die in staat waren om een sterke connectie met hun dierenvriendje te ontwikkelen, bleken vervolgens empathischer te zijn ten opzichte van kinderen die een mindere band hadden met hun huisdier of kinderen die helemaal geen huisdier bleken te hebben.

Naast het empatische vermogen werd ook het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind sterk aangesproken. Uiteraard dien je hier als ouder ook een handje mee te helpen door je kind bijvoorbeeld aan te leren dat het dier hen nodig heeft om te overleven. Laat je kindje meehelpen tijdens het voederen en in het gehele verzorgingsproces zodat hij/ zij op jonge leeftijd een groter verantwoordelijkheidsgevoel kan ontwikkelen wat hem/ haar in het latere leven alleen maar van pas komt.

Deze enorme verrijking op het gebied van empathie en verantwoordelijkheid, zorgt natuurlijk ook voor een boost op het vlak van zelfvertrouwen. Kinderen met een dierenvriendje lijken dan ook weerbaarder te zijn dan soortgenoten die deze kans niet hebben gekregen.

Twijfel je nog? Dan hier nog enkele pluspunten
En mocht je, ondanks alles nog steeds twijfelen, dan kunnen diverse onderzoeken nog tal van andere pluspunten aan bod brengen. Zo zorgt een huisdier voor meer beweging en vitaliteit, zodat je kind niet van ‘s morgens tot ‘s avonds aan het beeldscherm gekluisterd zit. Het verkleint de kans op depressies, verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een rustiger hartritme; allemaal positieve elementen die het de moeite waard maken om een huisdier aan te schaffen.

Niet voor niets worden dieren ingezet om mensen met bepaalde stoornissen en beperkingen te helpen. Denk maar aan therapie met paarden en dolfijnen om een connectie te kunnen creëren met mensen met autisme en/ of down.

VorigeSlotbijeenkomst impactprogramma Klassen
VolgendeHoe het gebruik van een draagzak bijdraagt aan de motorische- én sociaal-emotionele ontwikkeling
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter