Hoe het gebruik van een draagzak bijdraagt aan de motorische- én sociaal-emotionele ontwikkeling

Ben je onlangs mama geworden en heb je je kindje het liefst heel dicht bij jou, dan lijkt een draagzak daarvoor de best mogelijke oplossing. Bovendien hebben diverse studies aangetoond dat het gebruik ervan een positief effect veroorzaakt op motorisch én sociaal-emotioneel gebied. Moeten we dan niet allemaal meteen op zoek gaan naar de “beste draagzak” en waarom wordt het gebruik ervan niet verplicht?

Het sociaal-emotionele aspect van de draagzak
Een draagzak is niet zomaar een lapje stof waarmee je je kindje veilig kunt inbakeren en dicht tegen je aan kunt houden, het is voor vele ouders én kinderen vaak veel meer dan dat! Als ouder heb je je kindje altijd dicht bij je wat de band tussen jou en je kindje nog net iets sterker maakt. Als kind voel je je dan weer extra veilig en geborgen wat resulteert in een rustige ademhaling én dito hartslag. Kortom, voor beiden kan het gebruik van een draagzak een kalmerende werking aanbieden.

Bovendien ben je als ouder altijd in de buurt om je kindje te troosten indien nodig, wat meteen positief wordt opgepikt door de baby. Uit tal van onderzoeken is gebleken dat kindjes die regelmatig in de draagzak zitten, en bijgevolg dicht tegen mama of papa aan, rustiger zijn doordat ze zich veilig en geborgen voelen.

Draagzak in functie van de motorische vaardigheden
Echter biedt het gebruik van een draagzak niet alleen heel wat pluspunten op sociaal én emotioneel gebied, maar ook op motorisch vlak. Uiteraard dien je wel steeds op zoek te gaan naar een ergonomische draagzak die de behoeften van je kindje in een bepaalde levensfase perfect weet te vervullen. Zo is het voor kindjes jonger dan 3 maanden aangewezen om een liggende houding aan te nemen terwijl je vanaf de leeftijd van 3 maanden dan weer kunt opteren voor een draagzak waarin je kindje in kikkerhouding zit.

Algemeen dien je er rekening mee te houden dat de knieholtes van je kindje voldoende ondersteund worden én dat zijn/ haar knietjes iets hoger gepositioneerd staan ten opzichte van de billen. Het ruggedeelte mag niet te verhard aanvoelen zodanig dat de natuurlijke bolling van je kindjes rug behouden blijft. Zorg eveneens voor voldoende ondersteuning ter hoogte van het hoofdje en tegelijk voldoende ruimte om armen en beentjes naar eigen behoren te bewegen.

Een verkeerde houding kan jammer genoeg tot heel wat gezondheidsklachten leiden gaande van pijnlijke en verkrampte spieren, tot groeiproblemen en in bepaalde ernstige gevallen zelfs heupdysplasie. Wat meteen ook de keerzijde van de medaille aantoont waarbij een correcte ergonomische draagzak juist een meerwaarde kan betekenen in de verdere motorische ontwikkeling van het kind.

Op kwaliteit staat een prijs
Elke kwaliteit kent uiteraard een prijskaartje maar, in het belang van je baby, zou dit eigenlijk geen “issue” mogen zijn. Als je op zoek gaat naar een geschikte draagzak dan wil je in eerste instantie comfort en veiligheid kunnen garanderen en dat kan alleen maar met kwaliteit. Kies bij voorkeur ook voor een exemplaar dat je makkelijk kunt onderhouden waardoor hij steeds proper en hygiënisch blijft!

VorigeInvloed van dieren op kinderen
VolgendeHoe maak ik de slaapkamer van mijn kind aangenaam en gezellig?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter