Wanneer is een goed moment om een nieuwe woning te kopen?

De woningmarkt is constant in beweging en het perfecte moment om een woning aan te kopen bestaat niet. Toch zijn er wel bepaalde trends waarneembaar waarop je kunt anticiperen, zodat je profiteert van gunstige marktontwikkelingen. Helaas geldt al geruime tijd dat Nederland te kampen heeft met een tamelijk overspannen woningmarkt. Als koper ben je hierbij beslist niet gebaat, maar het valt ook nauwelijks in te schatten wanneer het tij zal gaan keren. Zo zijn de huizenprijzen bijvoorbeeld in de afgelopen jaren fors gestegen, terwijl de hypotheekrente juist tot een historisch laag niveau daalde. Die twee heffen elkaar in zekere zin op.

Bestaande hypotheek oversluiten
Natuurlijk moet je voor een woning dieper in de buidel tasten als de prijzen stijgen. Daar staat dan wel tegenover dat je bij een gunstige rentestand minder maandlasten hebt. Zo wordt het sneller mogelijk om een groter bedrag te lenen. Een goede optie is bovendien het oversluiten van een oude hypotheek, zodat je kunt profiteren van de lage rente. Soms krijg je dan echter wel met boeteclausules te maken voor de oude hypotheek, dus het is een kwestie van wikken en wegen. Laat een expert alle plussen en minnen doorrekenen, zodat je exact weet waar je aan toe bent.

Keuze maken
Ga je een nieuwe woning kopen, dan heb je de keuze om je bestaande hypotheek gewoon door te laten lopen en die over te zetten naar je nieuwe woning. Het ligt natuurlijk aan een aantal details of dit zonder meer te realiseren is. Je kunt ook de hypotheek ineens aflossen en dan een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat is in feite hetzelfde als wat er gebeurt bij het oversluiten van een bestaande hypotheek zonder dat je verhuist. Welke optie je kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Ook hier geldt dat je het beste eerst deskundig advies kunt inwinnen.

Het beste moment
Terug naar de vraag wanneer je het beste een woning kunt kopen. Wacht daarmee in elk geval niet totdat je de partner van je dromen hebt gevonden. Vaak blijken mensen zich pas dan te gaan verdiepen in de woningmarkt. Trek liever je eigen plan en regel de woning volledig zelfstandig, dan kom je ook niet in de problemen als de relatie onverhoopt op de klippen loopt. Het is beter om een woning te kopen wanneer je er zelf financieel helemaal klaar voor bent.

VorigeKansenKaart toont kansenongelijkheid in het basis- en middelbaar onderwijs
VolgendeSpeciale Jeugdjournaal-uitzending over herdenken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter