Letten kinderen beter op met omega 3?

Dat omega-3 een belangrijk voedingssupplement is, wisten we misschien al wel, maar uit onderzoek van de Open Universiteit blijkt nu dat omega-3-vetzuren kunnen bijdragen aan verbeterde prestaties bij leerlingen. Zo zouden ze beter kunnen lezen, spellen en informatie verwerken als ze meer omega-3 in hun bloed hebben.

Onderzoek met krillolie lukt niet
Inge van der Wurff die bij werkt als universitair docent bij de faculteit Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit, deed een jaar lang onderzoek naar een groep leerlingen die zowel krillolie als een placebo slikten. Krillolie lijkt sterk op visolie en bevat ook veel omega-3. Aan het eind van het onderzoek bleek echter dat er geen verschillen te zien waren tussen de placebogroep en de groep die krillolie slikten. Dat verbaasde de Van der Wurff enigszins omdat uit andere studie wel redelijke verschillen zichtbaar zijn. Toen ze er echter dieper op indook bleek dat veel leerlingen hun doses krillolie echter niet innamen en er aan het eind van het onderzoek ook nauwelijks verschillen waren tussen de bloedwaarden van de placebogroep en de groep die de olie slikte.

Onderzoek naar bloedwaarden
Van der Wurff ontdekte dat onderzoeken waarbij de de waarden aan omega-3 in het bloed wel stegen, de prestatieverschillen tussen de controle- en placebogroep wel groeiden. Dat bewijst volgens de universitair docent dat omega-3 wel degelijk een positieve invloed heeft op de prestaties van leerlingen.

Motorische en cognitieve vermogen kinderen stijgt
Het onderzoek verbaast supplementenkenners van het online platform Supplementguide niet. Uit eerdere onderzoeken bleek dat ook het motorische vermogen van kinderen stijgt door omega-3-vetzuren in te nemen via bijvoorbeeld visolie. Ook zou het hyperactiviteit van kinderen kunnen verminderen. Juist dit effect van omega-3 zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen focussen op hun school- en huiswerk. De website waarschuwt wel dat niet iedereen een tekort heeft aan deze omega-3. Het is daarom verstandig dat ouders een arts raadplegen voordat ze kinderen omega-3 toedienen.

Hoe moeten kinderen visolie innemen?
Als ouders visolie willen geven aan hun kind, geldt het advies om dit tijdens de maaltijd in te nemen, omdat het anders niet goed opgenomen kan worden door het lichaam. Ook moet het over een langere periode worden ingenomen en moet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid nooit overschreden worden. Inge van der Wurff raadt ook aan om vette vis zoals makreel en haring te eten. Twee keer per week zulke vis eten kan al veel bijdragen. Het nadeel is natuurlijk wel dat niet alle kinderen hier dol op zijn. In dat geval kan een supplement als visolie een bijdrage leveren die geheel veilig is, mits op de juiste manier wordt toegediend. Het is gelukkig niet zo vies meer als de levertraan die kinderen ooit toegediend kregen voor hun vitamine D inname.

VorigeIs lichamelijke opvoeding buiten in de kou een goed idee?
VolgendeKun je historische series en films gebruiken als lesmateriaal?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter