Kun je historische series en films gebruiken als lesmateriaal?

Geschiedenis heeft voor veel leerlingen een nogal droog imago en we kunnen ons voorstellen dat de tijdvakken en de historische kenmerken sommige leerlingen niet heel enthousiast maken om te leren over de geschiedenis. Veel leerlingen zien al een tijdje het nut niet meer van geschiedenislessen. Als geschiedenisleraar wil je echter graag mooie verhalen vertellen en de geschiedenis tot leven wekken. In de eenentwintigste eeuw kan dat prima met series op streamingdiensten, maar je moet er ook mee oppassen natuurlijk. In dit artikel behandelen we enkele historische series van streamingdiensten en waar je op moet letten als je deze toont aan leerlingen.

Welke historische series kun je kijken?
Het aanbod aan historische films en series op streamingdiensten is ruim. Het is vooral Netflix dat het beste aanbod heeft. Hier kun je series bekijken over verschillende onderwerpen en in verschillende talen. Zo zijn er veel series over de Britse geschiedenis zoals The King, Outlaw King, Vikings, Peaky Blinders, Rise of Empires: Ottoman, het Spaansen Cable Girls en natuurlijk The Crown. Volgens de gegevens van de website LateNightStreaming, zijn er tientallen films en series te vinden op Netflix die lesmateriaal kunnen ondersteunen. Het is wel belangrijk om te letten op de minimale leeftijd, vooral series als Peaky Blinders, Outlaw King en Vikings bevatten veel geweld en kunnen niet aan leerlingen onder de zestien worden getoond. Het is daarom soms verstandiger om bijvoorbeeld voor een wat vriendelijke serie te kiezen die meer geschikt is voor een breed publiek of een film of serie uit het ruime aanbod aan documentaires te kiezen.

Neem series met een korreltje zout
Wanneer je als leraar een film of serie vertoont over een bepaald onderwerp, is het belangrijk om met je leerlingen te blijven praten en het beeldmateriaal niet voor zichzelf te laten spreken. Een zeer accurate serie over het Britse koningshuis op Netflix is het immens populaire The Crown. De serie geeft niet alleen een dramatisch kijkje in het koningshuis, maar vertelt ook veel over de geschiedenis, zeker in de eerste seizoenen waarin Groot-Brittannië nog veel koloniën heeft. Maar veel gebeurtenissen worden aangedikt om het leuker en spannender te maken voor de kijkers. Je zult daarom altijd het gesprek aan moeten gaan met je leerlingen over wat zij denken dat echt is en wat aangedikt. Ook hier zullen ze veel van kunnen leren.

Mag je een serie of film wel laten zien?
Naast de kijkwijzer van iedere film of serie moet je ook letten op de rechten van de films en series. Zolang je films en series in een setting van het klaslokaal laat zien en deze niet vertoont in pauzes of naschoolse opvang voor entertainment doeleinden, heb je geen toestemming van de makers nodig om deze te vertonen. Dat geldt overigens voor iedere soort beeldmateriaal: Youtube, DVD’s en zelfs streaming. Je kunt daarom met een gerust hart films en series vertonen in je lessen als deze een educatieve functie hebben.

VorigeLetten kinderen beter op met omega 3?
VolgendeOnline marketing: wat je er minimaal over moet weten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter