Is lichamelijke opvoeding buiten in de kou een goed idee?

Hoewel het buiten guur en koud is en de warme gymzaal voor de lessen lichamelijke opvoeding aanlokkelijk klinkt, kan de winter juist een goed moment zijn om kinderen naar buiten te sturen voor wat lichaamsbeweging. Buiten bewegen en sporten is namelijk goed voor de gezondheid en het geestelijke welzijn van kinderen.

Gymles wordt winterpret
Toen aan het begin van het jaar sneeuw was gevallen in Nederland, besloot een school in het Brabantse Nuenen dat de gymles beter vervangen kon worden voor wat sneeuwpret. Vooral omdat de school toch al de ramen op had staan vanwege de ventilatievoorschriften tegen corona, leek het de schoolleiding een goed idee de leerlingen naar buiten te sturen. Zo konden kinderen een halfuur lang sleetje rijden of een sneeuwpop maken. De school hoopte daarmee kinderen ook na schooltijd aan te moedigen buiten te blijven spelen.

Lockdown heeft motoriek flink aangetast van jonge leerlingen
Sporten heeft een belangrijke functie gekregen sinds de eerste lockdown. Zo bleek in september dat de motorische vaardigheden van met name jonge leerlingen hard achteruit waren gegaan. Vooral omdat deze leerlingen tijdens de normale lessen niet achter een tafeltje zitten en ook dan continu bezig zijn met knutselen en spelen. Om de achterstand op te lossen zou meer aandacht kunnen komen voor bewegen vanaf groep drie. Meer buitenspelen zou hier ook bij kunnen helpen.

Middelbare scholieren hebben ook stilgezeten
Ook op de middelbare school hebben de lockdowns er flink ingehakt voor leerlingen in hun dagelijkse beweging. In februari meldde de krant Trouw dat middelbare scholieren tijdens het thuisonderwijs veel meer stil zijn gaan zitten. Jongeren gaven aan lui te worden van staren naar een scherm en niet van hun bureaustoel weg te slaan waren. Ook het wegvallen van de reguliere fietstocht naar school viel helemaal weg in de lockdown. Gymdocenten van het Amadeus Lyceum in Vleuten besloten dat het helemaal anders moest, meldt de krant. Zo introduceerden ze verplichte wandelingetjes die opgenomen moesten worden met de app Strava. Leerlingen gaven aan dat ze zich door de verplichte wandelingen gezonder en beter voelden.

Vitamine D aanmaken
Leerlingen aansporen meer buiten te bewegen kan ze aanzetten om dit ook uit eigen initiatief te doen. Daarom is het volgens Agnes van Emmerik, die schrijft over thuis sporten bij de website FitForBeach, dan ook belangrijk om jongeren aan te sporen buiten te bewegen. Met buiten sporten maak je namelijk ook de nodige vitamine D aan, die je in de winter veel mist omdat je meer binnen zit. Buiten bewegingsonderwijs bieden, ook in de winter, kan leerlingen het goede voorbeeld geven. Op die manier voelen ze zich meer aangespoord om ook zelf thuis aan de slag te gaan met sporten en gezonde manieren te vinden hun beweging op peil te houden.

VorigeSteeds meer scholieren krijgen na schooltijd betaalde online lessen
VolgendeLetten kinderen beter op met omega 3?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter