Fontys wint prijs Schoolgebouw van het Jaar 2021

Het nieuwe gebouw R10 op de Fontys Campus Rachelsmolen viel in de prijzen tijdens de Architectenweb Awards 2021. De locatie waar Fontys Hogeschool ICT, Fontys Pulsed en de Fontys Paramedische Hogeschool gevestigd zijn, kreeg erkenning als Schoolgebouw van het Jaar 2021 op woensdagavond 10 november in het Keilepand in Rotterdam tijdens de jaarlijkse ceremonie. De prijs is gebaseerd op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing.

Ruimte voor het nieuw onderwijs
Het gebouw is ontwikkeld door Ector Hoogstad Architecten, met een focus op verbinding, flexibiliteit en duurzaamheid. Kenmerken die passen binnen een toekomstbestendige onderwijscampus, maar ook een plek waar onderwijsvernieuwing plaatsvindt. De open structuur van R10 biedt ruimte voor nieuw onderwijs, waarin open leeromgevingen, samenwerking en praktijkgericht onderzoek centraal staan. Fontys Pulsed, Paramedische Hogeschool en Hogeschool ICT gebruiken dus geen klassieke klaslokalen, maar open werkruimtes. Interim-directeur Frens Vonken van Fontys Hogeschool ICT is blij met de erkenning van het gebouw: "Het onderwijs in R10 staat voor verbinding. Verbinding tussen en met onze studenten, het werkveld en de samenleving. Het architectonische gebouw R10 heeft in dat opzicht ontzettend veel potentie en nodigt uit. Dat past bij de maatschappelijke rol van Fontys."

Uitdagingen in gebruik
Met name na anderhalf jaar vooral online werken, vraagt het benutten van de potentie van het gebouw zeker ook nog wel enige aandacht. Voor afstemming, gewenning en optimalisatie van de inrichting is door de pandemie weinig ruimte geweest, Dat gebeurt dus op dit moment ‘terwijl de winkel open is’. Door een speciaal gevormde taskforce worden ervaringen en specifieke gebruikersuitdagingen in kaart gebracht en wordt gezocht naar manieren om het gebouw optimaal te benutten voor de flexibele onderwijsvorm die de Fontys instituten in het gebouw hanteren.

VorigeKlokhuis Meet Up over Rechtszaak
VolgendeNationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) afgelast
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter