Chromebook gebruiken in het onderwijs

Meer dan 30 miljoen scholieren en studenten maken wereldwijd van Chromebooks gebruik voor hun opleiding. Deze budgetvriendelijke laptop maakt gebruik van het Chrome OS besturingssysteem, is veelzijdig en lijkt speciaal gemaakt voor het onderwijs. Dit is wat jij moet weten over het gebruik van Chromebooks in het onderwijs.

Powered by Google
De praktische Chromebooks zijn op de markt gebracht door Google, een bedrijf waar iedereen bekend mee is. Het grote voordeel hiervan is dat Google een dermate grote speler is, dat jarenlange support zo goed als zeker is. Bij kleinere bedrijven kun je hier minder van op aan. Een onderwijsinstelling blijft dan in het geval van een faillissement achter met een systeem waarvoor mogelijk geen ondersteuning meer is. Een bijkomend voordeel van de Chromebook is dat deze perfect geïntegreerd is met Google clouddiensten. Zo kun je onder andere eenvoudig gebruik maken van Google Classroom. Dit gratis gemengde leerplatform is speciaal ontwikkeld voor scholen en heeft als doel het vereenvoudigen van opdrachten maken, verspreiden en beoordelen. Zo wordt het proces van het delen van bestanden via internet tussen docenten en leerlingen gestroomlijnd door gebruik te maken van deze gratis clouddienst.

Groot aanbod aan apps
Chromebooks werken, net als smartphones, met applicaties. Er zijn tal van (gratis) apps te downloaden op deze apparaten. Ook voor thuis is het mogelijk om een aantal leuke educatieve apps te downloaden, zoals Topo Nederland Pro en Rekenkoning. Spelenderwijs leren kinderen zo bepaalde belangrijke vaardigheden aan. Squla is een andere populaire app die veel kinderen en verzorgers al kennen door het thuisonderwijs tijdens de coronacrisis. Om ervoor te zorgen dat leerkrachten het overzicht kunnen bewaren, heeft Google de speciale App Hub ontwikkeld. Het besturingssysteem is Chrome OS, wat intuïtief werkt en door het overgrote deel van de gebruikers snel wordt begrepen. Hierdoor kunnen zowel jonge kinderen als hun (groot)ouders snel hun weg vinden met dit apparaat.

Budgetvriendelijke optie
De aanschafprijs van een laptop kan flink oplopen. Chromebooks die door een onderwijsinstelling in grote aantallen worden afgenomen, kosten per stuk doorgaans honderden euro's minder dan bijvoorbeeld iPads of Windows laptops. Sommige scholen kiezen ervoor om ouders zelf de kosten te laten dragen. Ook voor ouders is dit apparaat een stuk betaalbaarder. Doordat Chromebooks voordelig zijn in de aanschaf, zullen de meeste ouders het zich kunnen veroorloven om dit apparaat voor hun kind aan te schaffen.

Online veiligheid
Onderwijsinstellingen hebben cybersecurity hoog in het vaandel staan. Voor IT-beheerders is Google's G Suite eenvoudig te beheren en ook bij de ontwikkeling van Chrome OS staat beveiliging voorop. Wat een groot voordeel is van Google's G Suite, is de mogelijkheid om alle onderdelen die niet passen binnen het online veiligheidsbeleid van de school af te sluiten.

VorigeWat kun je kinderen leren over eten?
VolgendeSporten met je klas: deze materialen kun je gebruiken
Reacties (1)
Gebruiker
Joost
23-11-2022

En hoe zit het met de privacy? Slaat google alles op wat mijn kind doet op een chromeboek? Houdt het alles bij gedurende zijn/haar tijd op school? Verkoopt, gebruikt het die data? Die chromebooks zijn niet voor niets goedkoop.

Laat een reactie achter