Wat kun je kinderen leren over eten?

Hoewel we allemaal weten dat ongezond eten niet goed, is blijft het toch moeilijk om gezonde eetgewoonten te creëren en vaak weten we ook helemaal niet wat gezond is en wat niet. Verschillende experts in de voedingswereld pleiten daarom al langer voor betere lessen over eten, omdat goede gewoonten in de klas geleerd worden. Maar hoe pak je dat aan?

Wat is gezond?
Om te bepalen wat gezonde voeding is, is het goed om met de kinderen te praten over wat ze eten, wat in hun eten zit, waar het vandaan komt en wat het met het lichaam doet. Een goed voorbeeld is pindakaas, een van de meest populaire producten in de supermarkt dat veel kinderen eten op hun boterham. Hoewel pindakaas geen heel ongezond imago heeft, bevat het veel calorieën en vetten. Het is volgens de website Sweetesthome.nl daarom geen geschikt eten om af te vallen. Toch bevat pindakaas wel goede verzadigde vetten die je lichaam nodig heeft, veel eiwitten waar kinderen van kunnen groeien en geeft het voedsel een verzadigd gevoel. Door kinderen hierover te informeren leren ze wat er in hun dagelijkse boterham met pindakaas zit en wat dit product doet met hun lichaam.

Gezonde gewoonten leren
Volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell, eten kinderen erg ongezond en veel te weinig groenten en fruit. Hoewel de overheid volgens hem wijst op het zelf ontwikkelen van eetgewoonten, zou de generatie van later beter onderwijs kunnen krijgen over gezond eten, omdat je zonder kennis geen keuzevrijheid hebt. Hij denkt dat voedselonderwijs goed verstopt kan worden in andere vakken. Zo zou je over de herkomst van eten kunnen praten bij aardrijkskunde, bij biologie over wat eten met je doet en bij geschiedenis over wat we vroeger aten. Dit toont aan dat leren over eten meer is dan met een belerend vingertje vertellen wat wel en niet gezond is in bijvoorbeeld de verzorgingsles. Kinderen kunnen ook op andere manieren op ontdekkingsreis gaan in de wereld van voeding.

Smaaklessen
Een andere manier om die ontdekkingsreis te maken zijn smaaklessen. Een belangrijk raamwerk voor voedingsonderwijs wordt door de kok Pierre Wind gegeven, hij maakt zich al jaren sterk voor deze smaaklessen op scholen. In deze lessen leren kinderen op een speelse manier over voeding en de herkomst ervan, onder andere door te werken met echte voedingsmiddelen. Op deze manier hebben de leerlingen ook plezier in het ontdekken van smaken en gezonde voeding. Een andere kok die zich ook inzet voor gezondere voeding is topkok Jamie Oliver uit Engeland. Hij maakt zich aan de de andere kant van de Noordzee al langer druk om de ongezonde lunches in de Britse kantines. Door in te zetten op onderwijs op gezondere voeding, zullen de leerlingen uiteindelijk misschien ook in de kantine sneller de keuze maken voor een gezonde lunch.

VorigeLeer kinderen beter een vreemde taal kennen
VolgendeChromebook gebruiken in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter