Landelijk lesprogramma over kinderarmoede gelanceerd

Vandaag werd op OBS Het Avontuur in Almere een lesprogramma gelanceerd dat kinderarmoede in Nederland bespreekbaar maakt. Laurentien van Oranje nam het lesprogramma in gebruik met de basisschoolleerlingen van groep 8. Het programma is tot stand gekomen op initiatief van Missing Chapter Foundation en medeontwikkeld en ondersteund door AFAS Foundation. Aan het lesprogramma hebben onder andere Memphis Depay en Akwasi hun medewerking verleend: zij groeiden beide op in armoede.

Laurentien van Oranje besprak met de leerlingen van groep 8 de impact van kinderarmoede. “Dit lesmateriaal gaat armoede niet oplossen, maar het is een eerste stap om het gesprek met iemand aan te gaan. Dat is nodig, want bijna 1 op de 9 kinderen in ons land maakt zich zorgen of er wel geld is voor eten of schoolspullen. De coronacrisis heeft voor veel gezinnen geleid tot nog meer financiële onzekerheid, daarom is het belangrijk om er nu met elkaar over te praten. Maar dat is voor veel kinderen heel lastig."

Abigail, één van de vijftien groep 8-leerlingen, reageerde hierop met een goede tip: "Je moet eerst een een band opbouwen met iemand, je in hem of haar verdiepen en vertrouwen geven, voordat iemand echt kunt helpen."

Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation, benadrukte dat AFAS Foundation het belangrijk vindt dat elk kind zorgeloos kan opgroeien: “Weinig mensen weten dat ruim 420.000 kinderen in Nederland in armoede leven en daar iedere dag de gevolgen van ondervinden zoals eenzaamheid, schaamte, en onbedoelde uitsluiting. Gelukkig zijn er al initiatieven om deze armoede aan te pakken, want kinderen moeten zorgeloos kunnen opgroeien. Het mooie van dit lesprogramma, dat samen met Missing Chapter Foundation ontwikkeld is, is dat het kinderarmoede bespreekbaar maakt waar het de meeste impact heeft, namelijk in de klas en in de huizen.

420.000 Nederlandse kinderen groeien op in armoede
In Nederland groeien bijna 420.000 kinderen op in armoede. Vaak zijn ze gespannen en kunnen ze zich moeilijker concentreren op school. Daarnaast is er een reëel risico op sociale uitsluiting, omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten binnen en buiten school. Het probleem van kinderarmoede werkt bovendien door in een volgende generatie.

Ontwikkeling van het lesprogramma
Het lesprogramma is ontwikkeld na een concrete aanbeveling van kinderen zelf vanuit een eerder kinderarmoedeproject in vijf gemeenten. Zo bevat het lesprogramma concrete tips en ervaringen van o.a. schrijver, acteur en rapper Akwasi en topvoetballer Memphis Depay. Zij groeiden allebei op in een situatie van kinderarmoede. Het materiaal is interessant voor alle kinderen (en hun gezinnen) die wel en niet in armoede leven. Het programma wordt allereerst aangeboden voor het basisonderwijs.

Het lesprogramma is ondersteund door AFAS Foundation en werd in het afgelopen jaar door Missing Chapter uitgewerkt, samen met educatieve partner Young Crowds. In het programma wordt ook aandacht besteed aan de instructie voor de leerkracht hoe om te gaan met een scholier uit de klas die in een soortgelijke situatie zit. Centraal in het lesmateriaal staat een digitaal platform voor leerkrachten, leerlingen en ouders. De gratis lespakketten zijn aan te vragen via www.aandeslagmetarmoede.nl.

VorigeNOS-podcast POEN begint aan tweede seizoen
VolgendeCreatieve oplossingen nodig om stage- en leerwerkplekken aan te kunnen blijven bieden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter