Ergonomie op school? Kies de juiste bureaustoel!

Een fijne werkplek is voor iedereen verschillend. Veelal werk je op school, soms werk je thuis en andere dagen ben je op locatie voor bijscholing. Waar je ook werkt, een prettige werkplek is cruciaal. Veelal is een goede bureaustoel een basiselement voor een comfortabele werkplek. Lees verder om erachter te komen welke onderwijsstoel bij jou past.

Het belang van ergonomie
Als leerkracht of onderwijsassistent geef je niet alleen les. Met alle vergaderingen, voorbereidingen en huiswerk nakijken heb je als docent een drukke werkdag. Dat je veel zittend werk doet is dan geen verrassing. Ergonomie op school is een onderwerp dat steeds vaker aan bod komt. Het leslokaal, de lerarenkamer en vergaderruimtes zijn het startpunt. De inrichting van de werkplek op school is van groot belang voor een correcte, ergonomische werkhouding. Werk gezond, kies voor een bureaustoel waarin je een actieve zithouding hebt. Zorg tevens voor optimale ondersteuning van uw lichaam. Zo belast je jouw lichaam minder en voorkom je klachten.

Welke bureaustoel past bij mij?
Klassikaal onderwijs wordt is nog steeds de meest ingezette vorm van onderwijs. Een ergonomische bureaustoel is ideaal hiervoor. Het zitcomfort van een bureaustoel is voor ieder individu anders. Dit komt omdat ieder lichaam anders is. Het is belangrijk dat je een bureaustoel kiest die zich aanpast aan jouw lichaam, afgestemd is op jouw lichaamsbouw, meerdere verstelmogelijkheden heeft en past bij de zitduur en het soort werkzaamheden dat jij uitvoert. Wanneer je een stoel gaat uitzoeken, let dan op de instelmogelijkheden zoals zithoogte, zitdiepte, rugleuning, armleggers en een lendensteun. Ga voor een bureaustoel die past bij jouw persoonlijke behoeften, comfortabel is en waarin je langdurig een gezonde houding aanneemt. Gebruik deze tips om de perfecte onderwijsstoel gemakkelijk en snel te vinden.

Een werkstoel als extra hulpmiddel
Het werk van een docent is zeer afwisselend. Een zit-sta werkkruk, zadelkruk of balanskruk kun je inzetten als een extra zitmogelijkheid. Het biedt een ergonomisch verantwoorde manier van zitten, staan en lopen tijdens een werkdag. De werkstoelen verhogen mobiliteit en bewegingsvrijheid. Ze zijn goed inzetbaar bij individuele uitleg of instructie in kleine groepjes. Je zet de kruk gemakkelijk en snel naast de tafeltjes.

Wanneer je een passende bureaustoel of werkstoel hebt gevonden denk dan bij het gebruik ervan aan de volgende zaken. Kies de juiste werkhoogte, zorg dat materialen binnen handbereik zijn en dat er voldoende voet- en beenruimte is. Zo werk jij de hele dag productief en zonder klachten.

VorigeWaarom kiezen steeds meer leerlingen voor bijles?
VolgendeWoning aan de straatkant? Zo creëer je extra privacy in de woonkamer
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter