Kinderen met de fiets naar school

Voor een betere, gezondere wereld moeten we de auto wat vaker laten staan en de fiets of de benenwagen nemen. Om dit principe aan kinderen te leren kunnen docenten kinderen (en hun ouders!) aanmoedigen met de fiets naar school te komen. Het zal weinig verbazing wekken dat ook de Fietsersbond dit een goed idee vindt. Zij geven de voordelen daarvan aan in vijf kernwaarden.

De vijf kernwaarden
Volgens de Fietsersbond zijn er vijf kernwaarden die ons ervan kunnen overtuigen dat we beter de fiets kunnen pakken.

  • Fietsen is leuk - Autorijden is voor kinderen passief. Misschien zitten ze zelfs op hun mobieltje onderweg naar school. Als kinderen (met hun ouders) op de fiets naar school gaan, is het iets dat ze zelf ondernemen; het is een prestatie.

  • Fietsen is gezond - Kinderen zitten al genoeg binnen op een dag. Door naar school te fietsen, krijgen ze niet alleen meer beweging, maar het brengt ze ook goede waarden bij. Ze zullen wanneer ze volwassen zijn waarschijnlijk ook minder de auto pakken.

  • Het verbetert prestaties - Meer beweging is goed voor de hersenen. Kinderen die naar school fietsen, presteren beter in de klas. Dit is een argument dat vooral overredend kan werken voor ouders.

  • Het is duurzaam - Om de wereld draaiende te houden, is het belangrijk dat kinderen al van jongs af aan leren dat duurzaamheid belangrijk is. Wanneer ze begrijpen dat naar school fietsen beter is dan de auto pakken, kan dit hen helpen ook andere duurzame keuzes te maken.

  • Het is leerzaam - Leraren en ouders zijn natuurlijk voornamelijk geïnteresseerd in het veiligheidsaspect. Is het wel veilig om met de fiets naar school te gaan? Met enige uitzondering daargelaten, is het zeker veilig. Bovendien is het juist belangrijk om kinderen al vroeg te laten wennen aan verkeerssituaties en –regels. Zo zullen ze zich wanneer ze ouder worden veiliger zelfstandig kunnen verplaatsen.

Fietsen is ook nog eens goedkoper!
Heeft het fietsen naar school nog andere voordelen voor ouders en/of kinderen? Jazeker! Het bespaart namelijk geld. Ouders hoeven niet meer iedere dag hun kind naar school te brengen, waardoor ze langer doen met een volle tank. Bovendien kan het minder kilometers afleggen per jaar in sommige gevallen ook de premie van de autoverzekering verlagen (natuurlijk kan dit ook door autoverzekering vergelijken).

Al met al zijn er dus genoeg redenen om ouders en kinderen te motiveren met de fiets naar school te gaan. Je kunt de voordelen aan de man brengen door bijvoorbeeld een campagne op te zetten, een column te schrijven voor de schoolnieuwsbrief of er tijd aan te besteden tijdens de lessen.

VorigeCatherine Newell uit Groot-Brittannië wint schrijfwedstrijd Write Now! Wereldwijd!
VolgendeDe Eindexamen Geschiedenis Quiz
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter