Catherine Newell uit Groot-Brittannië wint schrijfwedstrijd Write Now! Wereldwijd!

“Ik schreef verhalen toen ik jonger was, maar tegenwoordig doe ik dat eigenlijk niet meer”, zegt Catherine bescheiden. Catherine Newell schreef haar winnende korte verhaal ‘Kinderspel’ in het Nederlands. “Het kostte me ongeveer twee weken om de tekst te schrijven en toen heb ik hem in het Engels vertaald omdat mijn huisgenoot hem ook wilde lezen.” Catherine is tweedejaars student Nederlands aan de University of Sheffield. Ze wint een iPad, een boekenpakket ter waarde van € 250,- en ze is uitgenodigd om een tweede verhaal in te sturen voor de finale van deze schrijfwedstrijd.

‘Kinderspel’ beschrijft een cruciaal moment in het leven van Abigail, die tijdens een reis een point of no return bereikt in de heroverweging van haar relatie met haar jeugdvriendje. De jury vond Newells taal “mooi” en “helder”, omschreef de tekst als “melodieus”, en het verhaal als “zorgvuldig geconstrueerd”. Geen enkel detail is zonder betekenis, zoals “de tas met de tekst 'Jezus houdt van alle kinderen' nog steeds vaag leesbaar.”

De tweede prijs van deze internationale schrijfwedstrijd gaat naar Maria Tunik uit Rusland. Maria schreef het verhaal ‘Mijn joodse grootvader’ en de jury roemt haar prachtige schrijfstijl: “dit verhaal leest bijna als een gedicht met zinnen als ‘De schaduw blijft nu waar je vroeger was, ligt in je bed, zit aan je tafel, loopt door je gangen, eet van je borden’.”

Janik Trompell uit Duitsland schreef het verhaal ‘Schroeven’ en wint hiermee de derde prijs. De jury complimenteert Janik met zijn vroege toonzetting: “Een verhaal waarin de toon wordt gezet in de eerste alinea’s: colbertpluizen die hun adem inhouden, vaasscherven, een uitgedrukte sigaret op een tapijt, een stervende, familiebanden.”

Write Now! is een literaire schrijfwedstrijd met een lange geschiedenis en een grote reputatie in Nederland en Vlaanderen. Al meer dan twintig jaar helpt Write Now! jonge kunstenaars om hun schrijfcarrière een kick-start te geven.

Dit jaar werd voor het eerst een internationaal deel aan de wedstrijd toegevoegd: Write Now! Wereldwijd. Dertien aspirant-auteurs uit onder andere Rusland, China, Duitsland, Polen en Suriname stuurden hun teksten in. Auteur en jurylid Lisa Weeda zegt hierover: “Wat een afstanden, wat een teksten, wat een durf om jullie Nederlandstalige verhalen en poëzie in te sturen!”.

En inderdaad, het vergt ambitie, drive en lef om aan een schrijfwedstrijd mee te doen, maar om dat in het Nederlands te doen met zoveel minder dan een leven lang ervaring in de taal, is extra bijzonder.

Het volledige juryrapport is hier te lezen.

VorigeNieuwe regels voor stichten school
VolgendeKinderen met de fiets naar school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter