Scholen dicht tot en met de mei vakantie

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet zojuist bekend gemaakt. Dat wil zeggen dat alle huidige activiteiten inclusief de noodopvang en de opvang van kwetsbare leerlingen doorlopen tot en met 28 april. Om de noodopvang in deze uitzonderlijke situatie te kunnen continueren tot in elk geval 28 april - en mogelijk langer - zullen de onderwijs- en de kinderopvangsector samen met OCW en SZW de tijd tot eind april gebruiken om samen na te denken over scenario’s met betrekking tot de opvang tijdens de meivakantie (lees ook bijgaand Corona Onderwijsjournaal van OCW). 28 april valt midden in de meivakantie, dus leerlingen gaan tot en met die vakantie niet naar school, aldus premier Mark Rutte.

De minister-president vertelde verder dat we na 28 april nog niet meteen terug gaan naar de normale situatie. We moeten in de meivakantie ook nog zoveel mogelijk binnen blijven. Een week voor 28 april zal het kabinet de situatie bekijken en horen we hoe het verder gaat na 28 april en na de meivakantie. Rutte sprak ook zijn bewondering uit voor het aanpassingsvermogen van scholen en ouders. “Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle”, aldus de premier.

Het is goed dat er nu, de door de sector gewenste, duidelijkheid is. Er is de afgelopen weken in het primair onderwijs keihard gewerkt aan het verzorgen van afstandsonderwijs (al dan niet digitaal), het samen met de kinderopvang opvangen van kinderen van ouders met vitale beroepen en de speciale aandacht voor de kwetsbare leerlingen, waar we samen met gemeenten voor proberen te zorgen. Hier gaan we dus in ieder geval tot aan de meivakantie mee door. We houden een vinger aan de pols en blijven met de betrokken partijen bespreken welke oplossingen er zijn om alle kinderen goed te kunnen blijven begeleiden. Om goed zicht te houden op de ontwikkelingen, zetten we als PO-Raad morgen weer een peiling uit onder onze leden, houd dus de mailbox morgen in de gaten!

De PO-Raad gaat de komende tijd ook bespreken wat er nodig is om de scholen straks op een verantwoorde wijze weer te openen. Hoe kunnen we de leerlingen, leraren en andere medewerkers dan onder veilige en goede omstandigheden laten leren en werken? Hoe is het halen en brengen veilig voor ouders? Maar ook hoe zorgen we dat de opgelopen onderwijsachterstand van leerlingen beperkt blijft? Wat vraagt dit van ons als onderwijssector? We voeren hierover overleg met het ministerie, de inspectie, VO-Raad en andere partners.

VorigeSchooltv: De 10 leukste titels per basisschoolgroep
VolgendeHet Klokhuis maandoverzicht mei 2020
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter