Vegetarisch of veganistisch eten in de schoolkantine

De druk om onze vleesconsumptie te verminderen groeit onverminderd hard door. Vooral onder jongeren is deze druk erg hoog. Scholen kunnen hierop inspelen door leerlingen alternatieven te bieden in de schoolkantine. Een alternatief voor vlees op school kan geboden worden in de vorm van een vegetarische of veganistische maaltijd. Bij een vegetarische maaltijd krijgen kinderen alleen voor het vlees dat zij consumeren een alternatief aangeboden. Een veganistische maaltijd biedt naast alternatieven voor vlees, ook alternatieven voor andere dierlijke producten zoals melk, eieren en kaas. Gaat u op school aan de slag met het aanbieden van vegetarische en veganistische maaltijden? Let er dan wel op dat uw leerlingen geen tekorten aan voedingsstoffen oplopen.

Verantwoord voedsel voor kinderen
Leerlingen verantwoord voedsel (proberen te) bieden is vrij vanzelfsprekend. Maar verantwoord voedsel bevat niet alleen de nodige voedingsstoffen, verantwoord voedsel zou ook op een verantwoorde manier geproduceerd moeten worden. Ook steeds meer jongeren kiezen er hierdoor voor vegetarisch of veganistisch te eten. De huidige vleesconsumptie is namelijk moeilijk in stand te houden met een groeiende wereldbevolking en het veranderende klimaat.
Een nadeel van vegetarisch en veganistisch eten is dat het vaak minder voedingsstoffen bevat dan een stuk vlees. Een tekort aan voedingsstoffen wordt daardoor eerder opgelopen door vegetariërs en veganisten. Vooral veganisten lopen een hoog risico een tekort aan voedingsstoffen op te lopen.

Belangrijke voedingsstoffen
Belangrijke voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het is voor deze groep daarom extra nadelig wanneer zij een voedingsstoffentekort oplopen. Het aanbod in de schoolkantine zou hier zeker op afgestemd moeten zijn, maar dat is zeker in het geval van veganisten erg moeilijk te bereiken. Wel komen er steeds meer veganistische producten op de markt, waardoor het in de nabije toekomst ook voor scholen makkelijker zal worden om een uitgebalanceerde veganistische maaltijd te gaan bieden aan leerlingen. Ook de opkomst van voedingssupplementen als shakes en repen bieden een steeds betere oplossing tegen het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Een goed voorbeeld daarvan is vegan eiwitpoeder. Een tekort aan eiwitten is namelijk erg waarschijnlijk wanneer gekozen wordt voor een veganistische leefstijl.

Supplementen om tekorten te voorkomen
Het aantal beschikbare supplementen voor vegetariërs en veganisten groeit nog steeds erg hard en zak ook in de toekomst verder uitbreiden. Dat is niet meer dan een logisch gevolg van de toenemende populariteit onder jongeren van het minderen met vlees eten. De kans is dan ook groot dat ook veganistisch eten in de nabije toekomst voorzien zal zijn van alle nodige voedingsstoffen. Het aanbieden van een veganistische maaltijd op school wordt dan ook een stuk gemakkelijker.

Vorige32 wetenschappers ontvangen NWO-Vici van 1,5 miljoen euro
VolgendeJeugdjournaal zoekt talent in de dop
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter