32 wetenschappers ontvangen NWO-Vici van 1,5 miljoen euro

32 vooraanstaande wetenschappers ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

De wetenschappers doen op verschillende gebieden onderzoek. Binnen de Vici zijn wetenschappers namelijk vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici-laureaten gaan onder meer onderzoeken welke rol nieuwsgierigheid speelt bij de ontwikkeling van een kind, welke veranderingen ten grondslag liggen aan genetische hartziekten en wat de invloed van gemixt taalaanbod is bij de taalverwerving van kinderen. Een ander onderzoek richt zich op de neurobiologie van Parkinson, met als doel de ziekte eerder op te kunnen sporen. Ook gaan onderzoekers een revolutionaire motor ontwikkelen die duurzame brandstoffen omzet in schone energie. Dit is slechts een greep uit de onderzoeksonderwerpen.

Vernieuwingsimpuls: over de Vici
De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).

Toekenningen
In totaal dienden in deze Vici-ronde 242 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 32 aanvragen gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 13%. In de bijlage staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).

Feiten en Cijfers Vici-ronde 2019 (toekenning in 2020)
Totaal aantal ingediende aanvragen: 242
Verdeling m/v bij aanvragen: 85 vrouw en 157 man
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 32 (13%)
Verdeling m/v bij honoreringen: waarvan 18 vrouw en 14 man
Honoreringspercentage vrouwen: 21%
Honoreringspercentage mannen: 9%

VorigeEen vast aanmeldmoment voor de middelbare school
VolgendeVegetarisch of veganistisch eten in de schoolkantine
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter