NWO-Vidi van 800.000 euro voor 81 ervaren onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken welke computermodellen bijdragen aan een betere onderbouwing van beleidsbeslissingen voor klimaataanpassingen. De Vidi wordt ook ingezet om een systeem te ontwikkelen waarmee robots zich bewust worden van hun fysieke beperkingen, zelfs na beschadigingen. Een ander onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van nieuwe computermodellen die hartritmestoornissen beter behandelbaar zullen maken.

NWO-Talentprogramma
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16%. In het online overzicht met toekenningen, ronde 2019, staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (beschikbaar in het Nederlands en Engels).

Feiten en cijfers Vidi-ronde 2019
Toekenning in 2020

Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 503
Verdeling m/v bij aanvragen: 261 man, 242 vrouw
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 81 (16%)
Verdeling m/v bij honoreringen: 39 man, 42 vrouw
Honoreringspercentage mannen: 15%
Honoreringspercentage vrouwen: 17%

VorigeMeer aandacht voor thuisonderwijs & klussen
VolgendeWetsvoorstel Vereenvoudiging bekostiging primair onderwijs naar Tweede Kamer
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter