Meer aandacht voor thuisonderwijs & klussen

Met de volgende golf aan coronamaatregelen is de kans groot dat veel kinderen weer meer dagen thuis doorbrengen. Bij enige beginnende symptomen zijn zij immers niet welkom in de klas. Daarom is er meer aandacht voor thuisonderwijs nodig, ook vanuit de scholen zelf. Wanneer wij ouders de informatie verstrekken die zij nodig hebben, wordt het voor iedereen makkelijker. Welke tips kunnen ouders nu al gebruiken wanneer zij hun kinderen ‘verkouden’ thuis hebben en wat extra stimulans willen geven?

Haalbare doelstellingen
Thuisonderwijs moet altijd afgestemd worden op het niveau van het kind. Daarom is het verstandig om het lesmateriaal van school zelf te gebruiken. Haalbare doelstellingen taken zijn van groot belang voor het succes van onderwijs thuis. Wanneer de doelstellingen te hoog liggen, raakt het kind de motivatie kwijt en kan dit gevolgen hebben voor het zelfbeeld van de kinderen. Liggen zij te laag, dan raakt het kind verveeld omdat er geen uitdaging is.

Genoeg afwisseling
Wordt er extra onderwijs thuis gegeven bij langdurige verkoudheidsverschijnselen, dan is het goed om een schema op te zetten om de kinderen ritme te bieden. Daarbij moet genoeg afwisseling zijn. Drie uur achtereen rekensommen maken is geen goed idee. Daarom is het goed om alvast voorbereidingen te treffen. Zorg voor schema’s voor thuisonderwijs, zorg ervoor dat ouders lesmateriaal hebben en weten wat zij nu al kunnen doen, zoals verf kopen, een atlas regelen of een rekenmachine aanschaffen om het zichzelf makkelijker te maken.

Bij langer thuisonderwijs (om welke reden dan ook) kan het verstandig zijn om een aparte ruimte te maken, zeker wanneer er meerdere kinderen onderwijs gaan volgen op dezelfde plek. In dat geval is het kopen van het juiste meubilair verstandig, net als de muren van de kamer rustige basiskleuren te geven (kijk daarvoor eens op www.verfcompleet.nl bijvoorbeeld).

Aandacht voor schermtijd
Wanneer kinderen thuis zijn, loopt de schermtijd vaak snel op. Zeker wanneer er digitale lesmethodes ingezet worden. Met digitaal leren is niets mis, maar het is wel belangrijk dat de schermtijd gemonitord wordt. Lange periodes achter een scherm is voor niemand gezond; zorg daarom op dit punt ook voor genoeg afwisseling. Enerzijds omdat dit gezonder is voor het kind, anderzijds omdat dit het leren stimuleert.

VorigeWord een blockchain Professional
VolgendeNWO-Vidi van 800.000 euro voor 81 ervaren onderzoekers
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter