Veel aanmeldingen voor TopCoach van het Jaar-verkiezing 2020

Ruim 700 praktijkbegeleiders zijn er dit jaar door studenten, collega's en werkgevers aangemeld als kandidaat voor de TopCoach van het Jaar-verkiezing 2020. Ontwikkelingsfonds Wij Techniek (voorheen OTIB) organiseert op woensdag 4 november de finale vanuit de Utrechtse Jaarbeurs. Er worden in totaal drie winnaars bekendgemaakt in drie categorieën. De finalisten zijn dit jaar voor het eerst niet fysiek aanwezig bij de prijsuitreiking. In verband met het coronavirus vindt het jaarlijkse evenement grotendeels online plaats.

Het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche organiseert de TopCoach van het Jaar-verkiezing dit jaar voor de vijfde keer. De eerste editie oogstte meteen al veel belangstelling vanuit de studenten, collega's en werkgevers die dat jaar samen maar liefst 350 leerlingbegeleiders voor hebben gedragen. Dit jaar zijn dat er ruim tweemaal zoveel.

Finalisten
Uit die longlist zijn 21 finalisten gekozen in drie categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De leerlingenbegeleiders geven praktijkbegeleiding aan leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Ze werken met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder hun vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Wij Techniek hecht eraan om jaarlijks leerlingenbegeleiders te huldigen die zich, in de ogen van hun leerlingen, onderscheiden. Ze doen dat niet alleen in hun bekwaamheid als leermeester, maar ook in hun persoonlijke betrokkenheid bij de leerlingen, zo geven de studenten keer op keer in hun voordrachten te kennen.

Nieuw talent
“En dat is zeer belangrijk voor de installatiebranche”, onderstreept Wij Techniek-directeur Sven Asijee. De sector kampt met een krappe arbeidsmarkt, weinig instroom en veel vraag. Die vraag komt voort uit tal van maatschappelijke ontwikkelingen zoals verduurzaming en energietransitie. Dat zijn ontwikkelingen waarin techniek een cruciale rol speelt. “Om de branche aantrekkelijk te maken voor nieuw talent is een goede begeleiding van de nieuwkomers onmisbaar. Een goede begeleider of coach kan het verschil uitmaken tussen het behoud of het verlies van een werknemer voor de branche.”

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de brancheoverkoepelende titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Online prijsuitreiking
De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een live-stream volgen.

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.

VorigeDe voordelen van een Office 365 abonnement
VolgendeMeldpunt inspectie schoolsluiting door corona
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter