Podcast: Het mysterie van de goede leraar

Een podcast voor (toekomstige) leraren, ouders en iedereen die op school gezeten heeft.

Wat maakt van een leraar een goede leraar? Nu de scholen weer open zijn, gaat pedagoog Marcel van Herpen met die vraag onder zijn arm op pad. In de podcastserie ‘Het mysterie van de goede leraar’ gaat hij op zoek naar het geheim achter hun vakmanschap. Om herinneringen op te halen, inzichten op te doen én om de leraar in anderen wakker te kussen.

‘Leraar zijn’ is een vak, dat doe je er niet zo maar even bij. Dat hadden veel ouders al snel door nadat de scholen vanwege het coronavirus massaal op slot gingen. Ongetwijfeld hebben ze in de maanden waarin thuisonderwijs de norm was nog eens teruggedacht aan de leraren uit hun eigen jeugd. Soms zijn dat hele fijne herinneringen aan leraren die echt een verschil maakten en juist daarom nog steeds worden herinnerd. Maar er bestaan ook leraren die het liefst zo snel mogelijk uit het geheugen worden gewist. Maar waar zit nu precies dat verschil? Wie zijn nou eigenlijk die goede leraren en waarom?

Het woord mysterie suggereert dat we nooit precies zullen begrijpen wat een leraar tot een goede leraar maakt. Maar de mooie, bizarre en ontroerende verhalen die Marcel verzamelt, brengen je terug naar je eigen schooltijd en leggen per aflevering meer bloot van waar het in de kern om gaat.

De podcast begint letterlijk thuis op de bank. In een gesprek over een leraar vertelt Milan dat hij zijn lerares fijn vindt, terwijl Marijn diezelfde lerares verafschuwt. De vraag is hoe dat kan. In 9 afleveringen praat Marcel van Herpen met de leraar en de leerling, de pedagoog en de professor, de zoeker en de ziener, over de fenomenen van misschien wel het meest besproken en minst grijpbare beroep. Een bijzondere zoektocht leidt hem door vrolijke, ontroerende en indringende verhalen en tot boeiende inzichten.

‘Het mysterie van de goede leraar’ bestaat uit 8 afleveringen: Afl. 1 De geboren leraar; Afl. 2 Het mysterie zelf; Afl. 3 Leraar worden; Afl. 4 De beste leraren; Afl. 5 De laatste pedagoog; Afl. 6 Het beslissende moment; Afl. 7 De reünie; Afl. 8 Beslissende gebeurtenissen; Afl. 9 Het mysterie van de goede leraar

Marcel van Herpen maakte de podcast met radiomaker Jan Peels en eindredacteur Anne-Marie van Oosteren.

Nu te horen via alle reguliere podcastkanalen.

VorigeHet belang van snel internet voor online lessen
VolgendeMeerwaarde van het gebruik van laser machines in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter