Het belang van snel internet voor online lessen

In de huidige coronatijd zien we steeds meer dat er online les wordt gegeven. Niet alleen omdat dat soms noodzakelijk is, maar ook kiezen er steeds meer mensen zelf voor. Waar echter niet altijd over nagedacht wordt, is dat er voor online lessen veel livestreams en video’s gebruikt worden, zaken waarvoor een klein internetabonnement niet altijd voldoende is.

Goedkoop internetabonnement niet altijd voldoende
Veel mensen die vanuit huis lesgeven of een les volgen moeten daarbij ook gebruik maken van hun eigen internetabonnement. Het abonnement wat velen echter thuis hebben is doorgaans niet afgenomen met de wetenschap dat het dusdanig veel gebruikt zou worden. Een livestream uitzenden of volgen is echter relatief ‘zwaar’ voor je internetverbruik, zeker als er meer mensen in huis gebruik moeten maken van deze verbinding. Goedkope internetabonnementen zijn daarom in de huidige tijd vaak niet voldoende om vlekkeloos een les te kunnen of geven. Het resultaat: haperende beelden, slecht geluid en korrelig beeld, waardoor leerlingen de online lessen minder goed kunnen volgen. Het is daarmee de moeite waard dit abonnement thuis eens te heroverwegen.

Glasvezel ideaal
Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over het nemen van glasvezel internet? Dit is doorgaans wel wat duurder dan een ‘standaard’ internetabonnement, maar je internet wordt er wel veel sneller van. Let er daarbij als docent zijnde wel op dat je voor een abonnement kiest waarbij ook de uploadsnelheid vrij hoog is. Bij het afnemen van een internetabonnement worden zowel de downloadsnelheid als de uploadsnelheid van het abonnement doorgaans goed weergegeven. Hierbij geeft de downloadsnelheid aan hoe snel je zaken binnen kunt halen (een livestream of video kijken), terwijl de uploadsnelheid aangeeft hoe snel je uit kunt zenden. Toch handig als je leerlingen je lessen kunnen volgen buiten werktijd!

Het is belangrijk dat je een goede vergelijking maakt van je huidige abonnement en een eventueel glasvezelabonnement. In de regel is glasvezel sneller, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Kijk daarom even goed na wat de voorwaarden en snelheden van je huidige abonnement zijn en ga daarna internet vergelijken. Vrijwel alle bekende providers, zoals T-Mobile, KPN en Tele2, bieden een glasvezel abonnement aan. Je moet dan uiteraard wel over een glasvezelaansluiting beschikken thuis. Om hier achter te komen kun je een postcodecheck doen, deze aansluitingen worden namelijk gedocumenteerd.

Ook een voordeel in vrije tijd
Het klinkt misschien een beetje gek dat je zelf moet investeren om je werk goed te kunnen doen of je lessen goed te kunnen volgen. Dat is het ergens ook een beetje, maar het is dan goed om in het achterhoofd te houden dat het ook in je vrije tijd voordelen oplevert. Sneller internet heeft namelijk natuurlijk ook voordelen voor het streamen van films, gamen of het simpelweg ’s avonds op de bank surfen op je smartphone. Zo kun je ook in je vrije tijd, nu je toch veel thuis moet zitten, profiteren van de voordelen van sneller internet. Het verschil tussen een snelheid van bijvoorbeeld 30mb/s of 100mb/s is namelijk absoluut merkbaar, zeker als er door veel verschillende personen gebruik wordt gemaakt van de internetverbinding in je huishouden.

VorigeTips voor het vertalen van lesmateriaal
VolgendePodcast: Het mysterie van de goede leraar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter