Waar moet je op letten tijdens het maken van je scriptie

Je afstudeerperiode is een spannende tijd! Je wilt je schoolperiode succesvol afsluiten en het liefst met een zo hoog mogelijk cijfer. Studies op universiteiten en hoge scholen worden steeds internationaler en je scriptie uitwerken in een andere taal komt steeds vaker voor. Ben jij zelf niet goed in Engels, laat dan je scriptie vertalen door ervaren vertalers.

Je scriptie is een belangrijk document waar je later graag even naar terugkijkt. In dit artikel geven we je graag een aantal belangrijke tips die voor veel scholen belangrijk zijn.

Start en eerste fase van je scriptie
Voordat je kunt beginnen aan je scriptie is je onderwerp belangrijk. Vaak doe je dit in samenhang met het bedrijf waar je je scriptie voor gaat uitwerken. Het is echter belangrijk je niet blind te staren op wat het bedrijf enkel wil, maar juist ook of het voor jou praktisch uit te werken is. De hoofdvraag en deelvragen moeten realistisch zijn, waar je van tevoren goed over na moet denken, zodat je in een later stadium niet denkt: “Waar ben ik toch aan begonnen”. Een goede afstemming en communicatie tussen de bedrijfsleider en afstudeerbegeleider is een absolute vereiste. Probeer ook vooral vanuit jezelf kritisch te zijn op het concept.

Plan van aanpak uitwerken
Het plan van aanpak geeft aan hoe je jouw hoofd- en deelvragen gaat aanpakken. Om tot een scriptie te komen is een veelvoorkomend onderzoek een ontwerponderzoek, waarbij literatuurstudie voor de onderbouwing zorgt van je scriptie. Wees duidelijk, verwerk de onderdelen die je de afgelopen periode hebt geleerd en pas deze onderdelen toe.

Voorkom dat je je blind gaat staren op een potentiële oplossing
Wanneer je gebruik maakt van een ontwerponderzoek dan zul je onderzoek moeten doen naar mogelijke oplossingen voor je hoofdvraag. Wat een veelvoorkomend probleem is van studenten is dat men te snel naar ‘de’ oplossing trekt vanuit het onderzoek i.p.v. de mogelijkheden goed in kaart te brengen en duidelijk tegen elkaar af te wegen. Voor je begeleider en school is het namelijk belangrijk dat je weloverwogen een keuze hebt gemaakt gebaseerd op feiten.
Veel succes met het uitwerken van jouw scriptie!

VorigeOok afstandsonderwijs moet van goede kwaliteit zijn
VolgendeNieuw jeugdprogramma over je hersenen en geest
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter