Opleiding CV monteur

Op het moment is er in Nederland een groot tekort aan technici, zoals CV monteurs of verwarmingsmonteurs. Deze monteurs zijn nodig voor het aanleggen en onderhouden van onze verwarmingsinstallaties. Goed onderhoud aan een verwarmingsinstallatie zorgt ervoor dat deze langer mee gaat en is dus van groot belang. Op het moment is het echter zo dat er lange wachtrijen ontstaan voor consumenten en bedrijven die een CV monteur nodig hebben. Dat biedt kansen voor mensen die interesse hebben in een technische opleiding en graag direct aan het werk willen. Maar wat doet een CV monteur precies en waar kun je een opleiding volgen tot CV monteur?

Wat doet een CV monteur?
Een CV monteur zorgt ervoor dat onze verwarmingsinstallatie aangelegd wordt en blijft werken. CV staat hierbij voor 'Centrale Verwarming'. Bij het beroep van CV monteur kun je dus denken aan CV ketel onderhoud, maar ook aan het plaatsen en onderhouden van bijvoorbeeld een warmtepomp. Als CV monteur dien je ervaring te hebben met verschillende soorten verwarmingsinstallaties en leer je vaak bij over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verwarmingstechniek. Daarnaast vereist het beroep van de CV monteur veel zelfstandigheid. Een CV monteur is vaak zelfstandig onderweg en handelt zelf alles af met de klant.

Tekort aan technici
Aan technici is al tijden een groot tekort. Mede door de vergrijzing binnen de technische beroepen en de niet al te goede reputatie van het technisch onderwijs, loopt het aantal technici bekwame technici sterk terug. Ook aan CV monteurs is een tekort. Dat is lastig voor een bedrijf op zoek naar monteurs, maar handig voor net afgestudeerden die op zoek zijn naar werk. Zij kunnen vrijwel direct aan de slag tegen een aantrekkelijk loon.

Op het moment wordt door de overheid op verschillende manieren geprobeerd jongeren aan een technische opleiding te krijgen, maar het duurt nog minimaal 2 jaar voordat daar iets uitkomt. Jongeren moeten namelijk eerst goed opgeleid worden.

Een opleiding volgen tot CV monteur
Een opleiding tot CV monteur kan gevolgd worden bij een ROC. Het gaat dan meestal om een algemene opleiding verwarmingstechniek waarin aandacht wordt besteed aan de CV, warmtepomp, het aanleggen van leidingen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van warmtetechniek. Ook na het afronden van een opleiding verwarmingstechniek blijft het belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De verwarmingstechnieken veranderen namelijk snel, zeker wanneer Nederland van het gas af moet zal dit het geval zijn. Er zullen dan erg veel monteurs nodig zijn.

VorigeStart inschrijving EU-Schoolfruit 2019-2020
VolgendeTips voor een fiets beveiligen op school
Reacties (3)
Gebruiker
Ali Yildiz
4-5-2023

Graag informatie over cv- ketel monteur.

Gebruiker
M.Sekkour
17-4-2022

Ik wil graag informatie over cv ketel monteur opleiding

Gebruiker
Jacob koster
14-4-2022

Graag zou ik informatie willen over het volgen van een opleiding cv monteur.

Laat een reactie achter