Elektricien worden

Aan elektriciens hebben we in Nederland een groot tekort op het moment. Dat zal hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst niet anders zijn. Gevolg is onder andere dat de lonen voor deze beroepsgroep sterk stijgen. Werkgevers moeten immers iets beters bieden om de werkzoekenden aan te trekken. Waar vroeger de keuzemogelijkheden voor een werkgever ruim waren en voor sollicitant niet, is dat nu net omgekeerd. Vooral in het westen is de arbeidsmarkt zeer krap. Op de meest krappe arbeidsmarkt in Nederland, die van Amsterdam, is het tekort aan elektriciens zo hoog dat het UWV zich genoodzaakt zag het advies uit te vaardigen dat bedrijven in de hoofdstad zich moeten gaan richten op het geschikt maken van personeel in plaats van op zoek te gaan naar daadwerkelijk geschikt personeel. Maar ook aan elektriciens in Rotterdam is een groot tekort. Mede om deze redenen is het de perfecte tijd om te kiezen voor de elektrotechniek. Na afronding van een opleiding elektrotechniek bent u dan elektricien.

Waar wordt elektrotechniek gebruikt?
Elektrotechniek wordt overal gebruikt, maar vooral in de bouw is er een sterk tekort aan elektriciens. Maar een elektricien kan ook werkzaam zijn in de auto industrie, onderhoudssector, de reparatiesector en alle overige gebieden waar elektrotechniek bij komt kijken. Een elektricien op zoek naar werk heeft dus een boel keuze in zeer uiteenlopende gebieden.

Wat doet een elektricien?
Algemeen gesteld zorgt een elektricien ervoor dat alle elektrische componenten goed werken, of bouwt deze zelf op. Wat een werknemer uiteindelijk daadwerkelijk gaat doen, is vooral afhankelijk van de sector waarvoor gekozen wordt. Zo zal dit in de bouw kunnen bestaan uit het trekken van kabels in nieuwbouwwoningen, maar ook uit het monteren van zonnepanelen. In de autotechniek zou het kunnen gaan om het plaatsen van kabelbomen of het tunen van auto's.

Opleidingen elektrotechniek
De meeste opleidingen elektrotechniek worden gevolgd op het MBO, maar ook op het HBO en WO zijn studies elektrotechniek beschikbaar. Ook qua opleidingsaanbod is de elektrotechniek erg breed. Opleidingen in de elektrotechniek worden aangeboden van MBO niveau 1 tot aan de universiteit.

Wie kiest voor het beroep elektricien?
Vooral mensen met een interesse in techniek kiezen ervoor elektricien te worden. De opleidingen op het MBO trekken de meeste studenten elektrotechniek. Dat komt onder andere doordat op het MBO studies elektrotechniek aangeboden worden op alle niveaus. Elektricien worden om het geld is niet aan te raden, er moet toch wel een zekere interesse zijn voor het vak. Omdat het vak zo breed is, is de kans groot dat ook u een interessant werkgebied kan vinden binnen de elektrotechniek.

VorigeBuitenlandse studenten keren vaker terug na afstuderen
VolgendeVolop kansen voor grotere instroom meiden in techniek
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter