4 tips voor de beginnende leraar

Lesgeven is zonder twijfel een bijzonder vak te noemen. In 2017 stonden er maar liefst 154 duizend leraren voor de klas in de basisschool. In totaal zijn er ongeveer 250 duizend leraren actief in het gehele onderwijs, waarvan een groot deel net begonnen is. Waarom lesgeven zo’n uniek en uitdagend beroep is, is omdat je de meeste dingen voornamelijk leert in de praktijk. Natuurlijk zijn de lerarenopleidingen - https://www.onderwijsincijfers.nl/kengetallen/onderwijs-algemeen/personeel/lerarenopleidingen - uitgebreid en vol informatie, maar hoe leer je het beste? Door zelf voor de klas te staan en uiteraard door andere nodige tips. Daarom lees je in dit artikel 4 handige en onmisbare tips voor de beginnende leraar.

Leerlingen helpen een leraar in leerproces
In het begin kan het lastig zijn om toe te geven dat je een heleboel kunt leren van je eigen leerlingen. Jij bent immers degene die een hele opleiding heeft afgerond om leraar te kunnen zijn, is het niet? Leerlingen voelen of weten echter vanaf het eerste moment dat jij als leraar binnenkomt of je wel of geen ervaring hebt. Om ervoor te zorgen dat ze geen misbruik maken van het feit dat je een beginnend leraar bent, kun je het beste met je leerlingen in gesprek gaan. Leg ze uit hoe het zit en vertel dat je hun hulp goed kunt gebruiken. Dit werkt met name bij oudere leerlingen goed, jongere leerlingen op de basisschool zullen dit minder snel door hebben. Het is helemaal niet erg dat in het begin niet alles direct op rolletjes loopt, je leert het beste door te dóen. Je kunt naast je leerlingen ook collega’s om eventuele hulp of tips vragen bij het lesgeven of het organiseren van je dag op school.

Doe (voor)kennis op
Buiten de schooltijden om kun je natuurlijk ook zelf op een andere manier verder leren. Het is belangrijk dat je je als docent ontwikkelt en blijft ontwikkelen: op die manier weet je wat er speelt in het huidige landschap van onderwijs en weet je precies hoe je waar kennis en ervaring kunt opdoen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende vakbladen en magazines waar je je op kunt abonneren. Ook online kun je veel informatie vergaren over het vak als docent. Wist je bijvoorbeeld dat er veel blogs en websites (zoals Docentenplein) te vinden zijn waar je terecht kunt voor al je vragen omtrent het leven als leraar? Houd daarnaast het actuele nieuws in de gaten, zodat je altijd op de hoogte bent van de actualiteiten. Leerlingen zijn over het algemeen nieuwsgierig en het is prettig om een antwoord te hebben wanneer ze wat vragen. Via https://proefabonnementkrant.com/telegraaf/ scoor je binnen no time een voordelig abonnement en ben je iedere dag op de hoogte van het laatste landelijke en wereldnieuws.

Let op de lengte van je uitleg
In de klas zijn er ook genoeg dingen waar je zelf op kunt letten als beginnend leraar. Mensen die net zijn begonnen als docent hebben er over het algemeen een handje van om lang te praten en veel uitleg te geven bij bepaalde vakken. Bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde is er wellicht heel veel te vertellen, maar kinderen en pubers hebben niet zo’n heel lange aandachtsboog. Hierdoor zullen ze verveeld raken en zullen ze minder informatie en kennis tot zich nemen, ook al lijken ze zo geïnteresseerd op te letten. Er zijn heel veel redenen waardoor je misschien leraar bent geworden, maar je leerlingen vervelen hoort daar zeker niet bij.

Maak contact met leerlingen
Hierbij hoort meteen de volgende tip: maak contact met je leerlingen. Weet waar je leerlingen zich mee bezighouden, zonder dat je je echt met ze bemoeit. Leerlingen van alle leeftijden zullen het op prijs stellen wanneer je kennis hebt van een bepaalde trend of van iets waar ze zich mee bezighouden. Ook is het van groot belang om een bepaalde band op te bouwen zonder dat je ‘vrienden bent’. Dit begint bijvoorbeeld al bij interesse tonen voor je leerlingen: vraag hoe het met ze gaat, wat ze hebben gedaan in het weekend en of ze ergens hulp bij kunnen gebruiken in het desbetreffende vak. Zorg ervoor dat je de namen van je kinderen snel uit je hoofd leert én laat je zelf zien. Wie ben jij, wat vind je leuk en wat doe je in je vrije tijd? Op die manier wordt lesgeven een stuk persoonlijker én leuker. Dat is toch precies wat je wilt als (beginnend) leraar?

VorigeGroenLinks grootste partij bij Scholierenverkiezingen Europees Parlement
VolgendeVecht samen met Zip your Lip tegen honger op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter