Onderwijsstaking communiceren aan ouders en kinderen

Ook in 2019 voert het onderwijs weer actie. Na de toezeggingen in het afgelopen jaar, blijkt de situatie namelijk nog niet beter te worden. Invalpools zijn uitgedroogd en het aantal langdurig openstaande onderwijsvacatures loopt alleen maar verder op. Dat maakt het voor scholen erg lastig om nieuwe docenten aan te trekken. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om vervanging te vinden voor een zieke leerkracht. Daarom staan ook voor dit jaar weer verschillende acties in de planning van de verschillende onderwijsorganisaties. Dat levert problemen op voor ouders van kinderen die weer een boel moeten gaan regelen. Veel ouders snappen wel dat de stakingen nodig zijn, maar het is wel erg belangrijk het draagvlak voor de stakingen onder ouders en leerlingen groot genoeg te houden.

Informeren over het doel van de staking
Het tijdig informeren van ouders over stakingen en acties is belangrijk. Wanneer een actie pas op het laatste moment bekend gemaakt wordt, is de kans groot dat ouders hierdoor extra problemen ondervinden. Daarnaast kan het ook helpen gepersonaliseerde informatie te delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde flyer voor een bepaalde klas of een bepaalde groep ouders. U zult merken dat een gepersonaliseerd bericht een stuk beter overkomt dan een algemeen bericht. Om gepersonalisserde informatie te drukken kunt u terecht bij bijvoorbeeld een online printshop. Daar kunt u wellicht ook inspiratie opdoen over hoe de ouders en betrokkenen op een leuke manier te informeren.

Draagvlak is belangrijk
Draagvlak voor het doel van de staking is erg belangrijk. Draagvlak creëren onder de kinderen is niet moeilijk. Zij zullen vaak blij zijn met een extra vrije dag. Voor de ouders is het echter wel lastig wanneer een kind een extra vrije dag heeft. Deze moeten dan op zoek gaan naar opvang, oppas of moeten zelf een dag vrij nemen. Het is daarom belangrijk het doel van de staking duidelijk te communiceren naar ouders en verzorgers. Met een duidelijk doel creëert u draagvlak voor de stakingen. Wanneer er weinig draagvlak is voor een bepaalde actie, is de kans op ongeregeldheden en ontevredenheid een stuk groter.

15 maart 2019: landelijke onderwijsstaking
Op 15 maart 2019 staat de eerste landelijke staking in het onderwijs gepland. Het doel van deze staking is om de druk op de politiek op te voeren voor meer investeringen in het onderwijs. Vlak voor de provinciale staten-verkiezingen op 20 maart willen de actievoerders duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs.

VorigeVertalingen in het onderwijs steeds belangrijker
VolgendeSchooladvies uitstellen tot na cito-toets
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter