Ruimtegebrek op school en wat eraan te doen

Ruimtegebrek op school is helaas vaker regel dan uitzondering. In de meeste gevallen gaat het dan om lesruimte. Daar is helaas niet heel veel aan te doen, een klaslokaal bijbouwen gaat niet zomaar. Maar scholen kampen ook geregeld met uitpuilende archiefkasten, een tekort aan ruimte voor de opslag van oude materialen of een tekort aan ruimte waar bijvoorbeeld stoelen of podia opgeslagen kunnen worden. En daar kunt u gelukkig wél wat aan doen.

Gebrek aan opslagruimte
Het oplossen van een gebrek aan opslagruimte is tegenwoordig niet heel moeilijk. Het aantal externe opslagplekken groeit al jaren in de vorm van externe opslagruimtes. Tegenwoordig zijn deze ruimtes bij vrijwel alle scholen in de buurt te huur. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij Blox voor een opslagruimte in Enschede. Hetzelfde bedrijf is ook gevestigd in andere plaatsen. U kunt daar bijvoorbeeld ook terecht voor een opslagruimte in Almelo. Zoals dit voorbeeld zijn er velen. De kans dat bij u in de buurt opslagruimte beschikbaar is, is erg groot. Vaak kost het huren van een opslag niet veel meer dan enkele tientjes per maand, dus om de prijs hoeven er geen zorgen te zijn. De enige vraag die beantwoordt dient te worden is hoe de materialen van de opslag naar de school komen en andersom. Wanneer dit op een snelle en gemakkelijke manier kan, is het huren van een externe opslagruimte een goed idee.

Gebrek aan lesruimte
Helaas kampen de meeste scholen niet alleen met een tekort aan opslagruimte, maar ook met een tekort aan lesruimte. Ook in dit geval kunt u er als school voor kiezen een externe ruimte te huren, maar dat is een stuk duurder dan het huren van een opslagruimte. Vaak is het laten plaatsen van een (tijdelijk) noodgebouw op eigen terrein een voordeligere keuze.

Vaak kan met een beetje creativiteit ook al aardig wat extra ruimte gecreëerd worden. Zo kunnen klassen meer leerlingen hebben met een gunstige indeling van tafels of het verwijderen van een muurtje of afsplitsing. Ook ruimtes die een ander doeleinde hebben dan het geven van les kunnen (tijdelijk) getransformeerd worden naar lesruimte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bibliotheekruimte. Let er wel op dat een school op deze manier al snel begint te lijken op een leerfabriek waar weinig ruimte is voor andere dingen. Dit kan een negatieve uitwerking hebben op leerlingen.

VorigeRestaurantervaring op school
VolgendeScholieren bedenken beste circulaire idee
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter