Restaurantervaring op school

Ook op school wordt de focus steeds meer verlegd naar gezond eten. De regels over wat nou een gezonde schoolkantine is worden steeds strikter waardoor het steeds weer iets moeilijker wordt om een gezonde school te zijn. Zeker voor scholen die nog niet begonnen zijn aan de gezonde schoolkantine kan het erg lastig zijn om een begin te maken omdat er een boel verschillende initiatieven en manieren zijn om een gezonde schoolkantine te bereiken. In dit artikel geven we enkele tips om ook uw schoolkantine gezonder te maken.

Huidige regels voor een gezonde schoolkantine
De vereisten voor een gezonde schoolkantine zijn vastgesteld door het Voedingscentrum. Op het moment geldt dat wanneer het aanbod van voedsel op school voor minimaal 60% bestaat uit 'betere keuzes', de schoolkantine wordt aangemerkt als gezonde schoolkantine. Voorwaarde is dan nog wel dat de kantine haar gezonde producten promoot en voortrekt. In het geval 60% van de voeding bestaat uit een gezonde keuze, heeft de school een zogenaamde zilveren schoolkantine. De school kan er vervolgens voor kiezen het gezonde aanbod uit te breiden. Wanneer het aanbod van gezond eten meer dan 80% van het geheel is, heeft de school een zogenaamde gouden kantine. Voorwaarde daarvoor is dat de kantine niet alleen meer gezonde voeding biedt, maar dat ook uitgebreid promoot en weergeeft op een manier die het gezonde voedsel aantrekkelijk maken voor leerlingen en studenten. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het gebruik van menukaarten waarvoor mooie foto's worden gebruikt van gezonde maaltijden. Dat heeft tot gevolg dat het voedsel er aantrekkelijker gaat uitzien voor leerlingen studenten.

De 'betere keuzes' waarover gesproken wordt zijn voedingsmiddelen die in de Schijf van Vijf verwerkt zijn. De bedoeling is dat er gekozen kan worden voor producten uit alle schijven, niet alleen een boel vanuit een enkele schijf. Omdat de schijven geregeld veranderen, is het voor gezonde scholen ook belangrijk bij te houden of de Schijf van Vijf wordt bijgewerkt.

Gezond eten in automaten
Eten op school wordt niet alleen in de kantine verkocht. Ook de inhoud van (snoep)automaten wordt meegenomen bij de bepaling of een school gezond is of niet. Ook wanneer de schoolkantine voor 100% gezond is maar alle automaten alleen snoep bieden, kan een school niet het predicaat 'Gezonde school' dragen. De school kan ervoor kiezen de drankautomaten te voorzien van waterflesjes of vruchtendranken. In plaats van de snoepautomaten kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor automaten met snoepgroentes, mueslirepen, fruit of noten.

VorigeOnderzoeksteams van hogeschool Saxion ontvangen HTSM-geld
VolgendeRuimtegebrek op school en wat eraan te doen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter