Scholieren bedenken beste circulaire idee

Als het aan de leerlingen van klas 1e van het Petrus Canisius College in Heiloo ligt, komt er een Happy Speelgoedfabriek. Deze fabriek gaat oud speelgoed verzamelen, observeren, scheiden en in elkaar zetten. Om er weer hartstikke mooi nieuw speelgoed van te maken. Met dit geweldige idee hebben zij een vlog-workshop voor de hele klas gewonnen tijdens de finale van de Scholierenbattle Circulaire Economie van de provincie Noord-Holland.

Tweede werd klas 1a uit Bergen met etuis en toilettassen van oude knuffels en een prikbord van potloodslijpsel. Klas 1c uit Bergen ging aan de haal met de derde prijs met een plan om met een elektrische foodtruck overgebleven eten op te halen bij restaurants en supermarkten en dat op festivals te verkopen.

Juryvoorzitter Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie: “Wat een geweldige creatieve oplossingen zijn hier voorbij gekomen! Heel inspirerend. Hier kan iedereen nog veel van leren. De provincie stimuleert innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid. De Happy Speelgoedfabriek en de andere ideeën passen perfect in dat plaatje.”

Negen brugklassen van het Petrus Canisius College Bergen en Heiloo streden tegen elkaar in de Scholierenbattle Circulaire Economie van de provincie Noord-Holland. Tijdens een projectweek op hun eigen school hebben de leerlingen in groepjes aan verschillende ideeën voor duurzame circulaire oplossingen gewerkt. Elke klas heeft haar beste idee afgevaardigd voor de finale in de statenzaal van het provinciehuis. Allerlei interessante ideeën kwamen voorbij om duurzamer te leven. De leerlingen hebben hun ideeën verwerkt in zelfgemaakte posters en video’s en presenteerden deze aan een jury.

Rob Baltus, directeur van PCC Heiloo, onderstreept het belang van het project: “Wij zien het als onze taak om ook onze leerlingen bewust te maken van het feit dat allerlei grondstoffen opraken. Zij maken deel uit van de generatie die voor grote uitdagingen zal komen te staan als het gaat om methoden bedenken voor recyclen en hergebruik.”

Als onderdeel van het scholierenprogramma “Baas van Noord-Holland” organiseert de provincie elk jaar een aantal scholierenbattles. Waarbij groepjes leerlingen van het voortgezet onderwijs tegen elkaar strijden om het beste idee. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor de veiligste verkeerssituatie voor alle weggebruikers op een groot kruispunt? Of wie heeft het meest innovatieve idee voor het bouwen van een duurzame brug? En wie zorgt er voor een optimale doorstroom van de fietsers op een drukke kruising? Meedoen? Meld je school aan via: baasvannoordholland@noord-holland.nl.

VorigeRuimtegebrek op school en wat eraan te doen
VolgendeGezonde buitenschoolse activiteiten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter