Voordelen van een groen schoolplein

Een groen schoolplein heeft een boel voordelen ten opzichte van een normaal schoolplein. Allereerst ziet een groen schoolplein er gewoon een stuk beter uit dan een saai grijs en betegeld schoolplein. Daarnaast is een groen schoolplein beter voor het milieu. Water loopt beter weg en wordt niet onnodig weggevoerd in putten en ook dieren en insecten hebben weer een extra plekje waar zij terecht kunnen. Verder zult u zien dat leerlingen eerder geneigd zijn te kiezen voor buitenspelen wanneer zij de mogelijkheid hebben te spelen in een omgeving met veel natuurlijke elementen. Ook biedt dit type schoolplein de mogelijkheid een buitenles te organiseren en stimuleert het kinderen aan de gang te gaan met klimmen en klauteren.

Natuurervaring opdoen
Kinderen doen steeds minder natuurervaring op. Dat houdt in dat zij steeds minder actief zijn in de natuur en er ook steeds minder van weten. Een lesje over paddenstoelen is voor veel kinderen erg interessant, maar zou nog een stuk interessanter zijn indien de kinderen de paddenstoelen daadwerkelijk kunnen zien in hun natuurlijke omgeving. En regent het? Dan kunnen leerlingen zich verschansen in een tuinhuis met overkapping of iets soortgelijks. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom het opdoen van natuurervaring belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Hoe mooi zou het zijn als kinderen deze ervaring kunnen opdoen op school?

Buitenles
Een groen schoolplein biedt onder andere de kans om interessante buitenlessen te organiseren. Zo kunt u er bijvoorbeeld bij tekenen voor kiezen de kinderen iets te laten natekenen van het schoolplein. Maar ook met Biologie biedt een groen schoolplein mogelijkheden. Eigenlijk kunnen bijna alle vakken wel gegeven worden in de vorm van een buitenles, als was het maar omdat het binnen vaak te warm wordt in de zomer en u buiten geniet van frisse lucht. En vindt u een les in de buitenlucht toch teveel? Dan kunt u er altijd voorkiezen een tuinhuis op maat te laten maken welke kan fungeren als buitenlokaal.

Klauteren en klimmen
Kinderen krijgen steeds minder lichaamsbeweging. Ook dat kan verbetert worden met een groen schoolplein. Met het plaatsen van bomen en speeltoestellen op strategische plekken kunnen kinderen gestimuleerd worden te klimmen en klauteren. En dat is niet alleen gezond voor hen, maar zorgt er ook nog eens voor dat zij zich naderhand beter kunnen concentreren.

VorigeOnline marketing steeds belangrijker voor leerlingen
VolgendeStakende schoolleiders laten zich horen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter