Hoe de student zou kunnen helpen met het lerarentekort

Het lerarentekort is een probleem als geen ander, elke dag zijn er minder leraren waardoor er nog meer stress ligt op de andere leraren. Dit resulteert tot meer burn-outs waardoor, je raad het al, er nog minder leraren zijn. Wat wel zou kunnen helpen zou de mogelijkheid zijn dat studenten, die lerarenopleidingen doen, mogen werken op scholen ondanks dat ze nog niet klaar zijn met hun studie. Dit zou helpen omdat het studenten ervaring zou geven die ze goed kunnen gebruiken wanneer ze echt beginnen en dat er dan meer pesoneel is. Helaas is dit niet mogelijk, tenzij de studenten stage lopen.

Wat kunnen studenten wel doen?
Misschien kunnen studenten niet werken als extra leerkrachten, maar waarom is het wel handig voor hun dat ze die extra werkervaring meekrijgen? De reden waarom studenten van lerarenopleidingen deze ervaring harder dan ieder ander nodig hebben, is doordat ze in een carrière stappen die zo onderbemand is dat zij onmiddelijk alles moeten kunnen. Er is geen ruimte voor net beginnende leraren die nog even moeten inwerken. Dit kan eigenlijk echt niet, want student zijn gaat juist om jezelf leren kennen en ontwikkelen, maar dit is helaas de harde werkelijkheid. Hoe kunnen de studenten de werkervaring opbouwen? Door middel van bijbanen die te maken hebben met lesgeven.

Zou het zo moeten zijn?
Op deze vraag kunnen we snel antwoord geven: Nee! Het is ongelofelijk oneerlijk doordat je start met een lerarenopleiding dat je eigenlijk begint met een 44% hogere kans op een burn-out. Studenten zouden de ruimte moeten hebben om nog aan hunzelf te werken voordat ze voor de klas gaan staan. Ze zouden moeten kunnen feesten, relaxen, studeren en in de vakantie bijbaantjes hebben waar ze een leuke ervaring aan overhouden. Want vanuit die ervaringen en die zelfgroei ontstaat een leraar/lerares die zelfverzekerd voor de klas staat.

Wat zou eigenlijk moeten gebeuren?
We focussen bij dit artikel erg veel op de student, maar in de werkelijkheid ligt de verantwoordelijkheid niet bij de student. De echte verantwoordelijkheid ligt bij de overheid die meer geld zou moeten geven aan het onderwijs om het lerarentekort aan te pakken. Door meer geld aan het onderwijs te geven zou er betere uitrusting gekocht kunnen worden wat gebruikt wordt als ondersteuning tijdens het lesgeven. Daarnaast zou meer geld voor meer leraren zorgen, want meer mensen zouden dan leraar willen worden doordat het beter betaald. Als laatste zou de overheid ook wat veranderingen kunnen maken in de opleidingen om leraar/lerares te worden. Op het moment zijn de opleidingen niet zeer toegankelijk en is het voornamelijk gefocust op één soort doelgroep. Als de overheid de opleidingen toegankelijker zou maken en de opleiding zo zou opstellen dat meer mensen de opleiding leuk zouden vinden, dan zou tenminste een begin zijn van het aanpakken van het lerarentekort.

VorigeHoe belangrijk is het om al op vroege leeftijd te beginnen met lezen?
VolgendeBasisschooldocent belemmerd in werk door niet zindelijke leerlingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter