Gezonde buitenschoolse activiteiten

De reputatie van buitenschoolse activiteiten verandert constant. Waar vroeger kinderen gestimuleerd werden om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, wordt er tegenwoordig vooral gewaarschuwd voor de nadelige effecten van een buitenschoolse activiteit zoals stress of zelfs een burnout. Ouders zijn gestrest en ook kinderen lijden steeds vaker aan stress of stress gerelateerde klachten. Maar een buitenschoolse activiteit hoeft natuurlijk helemaal niet stressvol te zijn. Een gezonde buitenschoolse activiteit als yoga zou zelfs kunnen helpen bij het voorkomen van stress. Hoewel bijna alle sporten gezond zijn omdat kinderen hierdoor in beweging komen, kunnen bepaalde sporten toch erg stressvol zijn. Een buitenschoolse activiteit als deze is dus fysiek wel gezond, maar kan mentaal stress opleveren. In dit artikel zullen we enkele gezonde buitenschoolse activiteiten behandelen die allerminst stressvol zijn.

Yoga
Yoga bestaat uit een reeks ontspanningsoefeningen waarmee onder andere de ademhaling verbeterd wordt. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat de ademhalingsoefeningen die bij yoga gebruikt worden een positief effect hebben op psychologische en stressgerelateerde klachten. Met yoga als buitenschoolse activiteit zijn leerlingen dus zowel fysiek als mentaal actief zonder daar gestrest van te raken. De kans is zelfs groot dat zij stres kwijt kunnen tijdens de yogales. Yoga wordt tegenwoordig in alle steden en dorpen gegeven, dus het vinden van een yogaschool zal ook zeker niet moeilijk zijn, of u nu op zoek bent naar yoga in Enschede of yoga in Lutjesbroek.

Dansen
Ook dansen zorgt ervoor dat leerlingen fysiek actief zijn op een leuke manier waarbij de kans op stress nihil is. Net als bij yoga het geval is, zijn ook dansscholen in de buurt niet moeilijk te vinden. Ook hier geldt dat een dansschool in Lutjesbroek niet veel moeilijker te vinden is dan een goede dansschool in Enschede. Bij het dansen kunnen leerlingen hun emoties laten gaan wat goed is voor de mentale gesteldheid. Daarnaast vereist het dansen zelf aardig wat lichamelijke inspanning wat weer fysiek gezond is. Een nadeel is wel dat dansen niet onder alle jongeren populair is. Vooral onder jongens in de puberteit is dansen niet heel populair.

Meer gezonde buitenschoolse activiteiten
De lijst met gezonde buitenschoolse is met yoga en dansen natuurlijk nog lang niet af. Er zijn wel meer activiteiten te bedenken die gezond zijn. Maar wat vaak vergeten wordt bij het kiezen van een buitenschoolse activiteit is dat beweging gezond is, maar teveel stress niet. Een gezonde buitenschoolse activiteit zou daarom fysiek inspannend moeten zijn, maar mentaal stressverlagend. Het is zaak dat leerlingen op zoek gaan naar een goede balans tussen fysieke inspanning en mentale gezondheid.

VorigeScholieren bedenken beste circulaire idee
VolgendeAandachtspunten bij het organiseren van een schoolreisje
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter