Week van de Liefde: 10 t/m 14 februari 2020

Leerlingen willen betere seksuele vorming op school die over meer gaat dan alleen voortplanting. Doe daarom mee met de Week van de Liefde! Een projectweek voor het voortgezet onderwijs (inclusief praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs) en het mbo.
Deze week is een leuke en laagdrempelige manier om aandacht te geven aan relaties en seksualiteit op uw school. Het is een uitgelezen kans om diverse lesmaterialen uit te proberen en een start te maken met seksuele vorming.

Waarom meedoen?
Goede seksuele vorming zorgt dat jongeren meer kennis hebben, beter voorbereid zijn, eerder vragen stellen, respectvol met elkaar leren omgaan, zich beter beschermen tegen een soa, onbedoelde zwangerschap en weerbaarder zijn. Leerlingen geven aan dat de huidige voorlichting teveel gaat over voortplanting en wat er mis kan gaan. Ze vinden dat het ook moet gaan over seksuele identiteit, wensen en grenzen, sexting en plezier in seks. Leerlingen willen daarnaast meer aandacht voor seksuele vorming in de bovenbouw, omdat er juist dan veel gebeurt in hun seksuele ontwikkeling. Gelukkig zijn er diverse lesmethodes die ingaan op de wensen van jongeren en meer onderwerpen behandelen dan alleen voortplanting.

“Leerlingen willen dat seksuele vorming duidelijk maakt dat er niet één standaard is. Ook willen ze dat seksuele diversiteit aan de orde komt bij alle aspecten van seksuele vorming; of het nu over veilig vrijen gaat of over relaties.” – Marianne Cense, consultant en onderzoeker Rutgers

Stimuleringsaanbod
Tot en met 2 december kunt u gebruik maken van het stimuleringsaanbod Gezonde School. Met dit aanbod kunt u een bedrag van maximaal 8000 euro aanvragen om meer aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit.

Lang Leve de Liefde Award
Tijdens de Week van de Liefde wordt de Lang Leve de Liefde Award uitgereikt. Een beloning voor scholen die structureel aandacht besteden aan seksuele vorming. School nomineren voor de award of zelf uw school opgeven? Ga naar Langlevendeliefde.nl.
Wat kunt u allemaal doen tijdens deze Week?

Voor de Week van de Liefde zijn overzichtskaarten gemaakt die aangeven welke lesmaterialen u per leerjaar kunt inzetten in een doorlopende leerlijn. Dit zijn erkende materialen. Kijk bij het materialenoverzicht voor de overzichtskaarten en andere materialen.

Hoe doet u mee?
Wilt u meer informatie? Kijk op www.weekvandeliefde.nl.

VorigeHet belang van slaap en een goed matras bij de ontwikkeling van kinderen
Volgende3 populaire studies onder mbo-studenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter